INFONET-468X60-BANNER

Kovin dobija još jednu vetroelektranu

08.12.2020. | Branislava Petrović | eKapija

U Kovinu bi 2024. godine trebalo da nikne još jedna vetroelektrana. Reč je o projektu Čibuk 2, koji će imati dvostruko veći instalisanu snagu od vetroparka Čibuk 1 otvorenog na jesen prošle godine.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Kako su za eKapiju rekli iz kompanije Čibuk 2 Wind energy, koja je investitor projekta, reč je o nastavku investicije u vetropark Čibuk 1 u Mramorku, a nova vetroelektrana nići će na području katastarskih opština Bavanište i Mramorak i biće građena u dve faze.

- Projekat ima podršku istih investitora koji su uložili u vetropark Čibuk 1. U prvoj fazi, koja bi trebalo da započne 2023. godine i da se završi za godinu dana, biće izgrađene vetroturbine snage oko 150MW. Plan je da u drugoj fazi izgradimo otprilike još toliko, tako da će Čibuk 2 na kraju imati instalisanu snagu nešto veću od oko 300MW - kažu iz ove kompanije i dodaju da će odluka o drugoj fazi gradnje biti doneta sledeće godine.

U vetropark Čibuk 1 uloženo je 300 mil EUR, a investitori navode da novi projekat još nema procenjenu vrednost – u toku je razrada planske dokumentacije i ukupna inveseticiona vrednost će biti definisana na nivou projekta.

Kako je navedeno u planskoj dokumentaciji koju je obradio Untermolo doo iz Novog Sada, okviran broj vetrogeneratora koji će se graditi u okviru Čibuka 2 je 42, a snaga pojedinačnog stuba biće maksimalno 7,5MW, pa će maksimalna instalisana snaga vetroparka iznositi 315MW. Prema rečima Radovana Vukosavljevića, rukovodioca Odeljenja za imovinsko-pravne odnose Opštine kovin, Čibuk 2 imaće vetrogeneratore više nego dvostruko većeg pojedinačnog kapaciteta nego one u prvoj vetroelektrani istog naziva.

- U Čibuku 1, za oko 170MW bilo je potrebno 57 vetrogeneratora jer su imali po 3 megavata, a u novom vetroparku, sa vetrogeneratorima od po približno 7MW, za gradnju prve faze vetroelektrane od 150MW biće potreban 21 vetrogenerator, što će ubrzati izgradnju vetroparka  kaže Vukosavljević za eKapiju i dodaje da će Čibuk 2 obuhvatati i veću površinu, od oko 4.600 hektara.

Ističe da je plan da se novi vetropark na prenosni sistem priključi povezivanjem na postojeću trafostanicu koju koristi i Čibuk 1, ali da će kasnije morati da se obezbedi i izgradnja dalekovoda.

Elaborat za izradu plana detaljne regulacije vetoparka Čibuk 2 trenutno se nalazi na ranom javnom uvidu u Opštini Kovin. Vukosavljević podseća da posle ranog javnog uvida, koji se završava 19. decembra, sledi prikupljanje dozvola javnih preduzeća, izrada plana detaljne regulacije i procena uticaja na životnu sredinu, a tek onda idu lokacijski uslovi i građevinska dozvola. Kako kaže, u planu je da Opština Kovin krajem meseca sa investitorom zaključi i ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, kada će se definisati i deo dobiti vetroelektrane koji će ići opštini.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;