INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Legalizovati 33.000 "divljih" zgrada mesečno

19.02.2020. | Z. Delić | Dnevnik

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila da će do kraja godine Katastar biti potpuno elektronski, i da se naredne godine očekuje da zaživi i e-Prostor.

U Srbiji je do sada, po podacima s kraja prošle godine, oko 230.000 objekata ozakonjeno, oko 1,5 milion čeka na taj posao, a ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavljuje pomoć gradovima i opštinama u sprovođenju odredbi Zakona o ozakonjenju objekata da bi se omogućilo da ta procedura bude brža i jednostavnija. Ona je najavila da će do kraja godine Katastar biti potpuno elektronski, i da se naredne godine očekuje da zaživi i e-Prostor.

Ilustracija (www.pixabay.com)

-  Uvek možemo brže i bolje - rekla je ministarka Mihajlović Tanjugu. - Što se tiče ozakonjenja, moramo biti mnogo brži i moraćemo mnogo više da radimo s jedinicama lokalnih samouprava jer čini mi se da je gradovima i opštinama potebna pomoć, budući da oni realizuju taj zakon.

U novom izdanju "Sive knjige" NALED je, između ostalog, predložio resornom ministarstvu da pojednostavi proceduru ozakonjenja objekata, kao i da se uredi oblast dostave rešenja Katastra putem poštanskog operatera.

Što se tiče ozakonjenja objekata, NALED je dao predlog da se izmeni zakon da bi se omogućilo ozakonjenje objekta, odnosno posebnih delova objekta sagrađenih do stupanja na snagu osnovnog zakona, i to na ime lica koja su faktički vlasnici, odnosno posebnih delova objekata koji se ozakonjuju (kupac objekata koji je u postupku ozakonjenja), i to bez obzira na to da li je investitor poznat i dostupan.

NALED predlaže i da se organima nadležnim za ozakonjenje uvede mesečna norma u postupcima ozakonjenja, i rok od pet godina propisan za okončanje ozakonjenja. Računicom se došlo do podatka da bi na republičkom nivou trebalo mesečno ozakoniti više od 33.000 objekata, od kojih je polovina stambenih, da bi se posao obavio u zacrtanim rokovima. NALED je u svojoj 12. "Sivoj knjizi" dao i preporuku da se uredi oblast dostave rešenja Katastra putem poštanskog operatera.

Zorana Mihajlović navodi da je Katastar u procesu brze reforme i da će do kraja godine on biti potpuno elektronski, a da se naredne godine očekuje da zaživi i e-Prostor.

Zakonom o postupku upisa u Katastar nepokretnosti i vodova propisano je da se rešenje koje Služba donosi po službenoj dužnosti dostavlja preporučenom pošiljkom. Ako nije dostavljeno na adresu, u tom slučaju se odluka dostavlja javnim saopštenjem na internet stranici Zavoda i istovremeno ističe na oglasnoj tabli nadležne Službe, a rešenje se smatra dostavljenim protekom roka od osam dana.

NALED ističe da usled toga po evidencijama RGZ-a više od 90 odsto rešenja ne uspevaju da budu uručena te se vraćaju direktno RGZ-u (da bi ih istakli na internet strani i oglasnoj tabli), što dodatno opterećuje kapacitete RGZ-a. Ističu i da stranke tako stiču utisak da Katastar ne ispunjava propisane rokove, a takođe se usled toga ne uplaćuju ni propisane takse pa se time smanjuje prihod budžeta. U toj alijansi predlažu da se dostava rešenja uredi tako da stranka može u roku od 15 dana da ga preuzme iz pošte, a da se tek po isteku tog roka pošiljka vrati RGZ-u.

Ističu da bi dostava trebalo da se sprovodi i u jedinstveno elektronsko sanduče i u trenutku kada se rešenje izradi i objavom na sajtu RGZ-a, te da se smatra dostavljenim najkasnije 30 dana nakon objavljivanja na sajtu. U Republičkom geodetskom zavodu kažu da je svako rešenje bolje od postojećeg, da se raduju svakoj promeni i predlozima te da su spremni da učešćem u radnim grupama i pružanjem stručne pomoći doprinesu pojednostavljenju procedura.

 

Komentari: 1

Lepa 24.02.2020 14.53.30

Po istom principu brzine odbijati od legalizacije objekte gde se neko protivi legalizaciji.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;