INFONET-468X60-BANNER

Tuneli kroz Frušku goru izazov i za ruske stručnjake

10.12.2018. | RTS

Sredstvima ruskog državnog kredita u Srbiji je u okviru modernizacije železnice obnovljeno i izgrađeno više od 250 kilometara pruge. U toku su radovi na deonici brze pruge Beograd-Novi Sad u dužini od 44 kilometra koja prolazi kroz Frušku Goru. Radovi na tunelima i vijaduktu odvijaju se po planu i kako kažu u RŽD-u to najzahtevnija deonica pruge u Srbiji.

Brza pruga do Budimpešte, sa dva koloseka i brzinama do 200 kilometara na čas jedno je od najvećih gradilišta na železnici u Evropi. Kineski partneri rade deonice od Beograda do Zemuna i od Zemuna do Stare Pazove, a od Stare Pazove do Novog Sada rade Ruske železnice.

Poseban građevinski poduhvat su tuneli kroz Frušku Goru koji imaju cevi dužine od 1,1 kilometar. Do sada je završeno pola kilometra tunela, ali i veći deo vijadukta koji spušta prugu ka Novom Sadu.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Postoji niz problema tamo zato što idemo po terenu koji nije baš jednostavan, idemo obalom reke Dunav ali imamo probleme sa geologijom koje rešavamo zajedno sa ruskim stručnjacima. Na današnji dan je završeno 40 odsto ugovorenih radova i idemo nešto ispred plana - kaže Mansurbek Sultanov iz RŽD International.

Ruska firma RŽD Interational kao glavne podizvođače koristi domaće firme. Kako kažu, svima treba vremena da se uklope u standarde ali time naše firme stiču licencu da mogu i inostranstvu da se kandiduju za slične poslove. Pored radova na pruzi Beograd-Novi Sad Rusi razmišljaju o nastavku saradnje s našim železnicama.

- U pitanju je barska pruga i dispečerski centar, za upravljanje saobraćajem, projektna dokumentacija je napravljena. Što se tiče nastavka barske pruge mi smo već krenuli u razgovore, ali da vidim da usaglasimo sve parametre, a to je dobar razlog za nastavak naše priče - kaže Sultnov.

Dispečerski centar Železnica Srbije preko je potreban zbog razvoja saobraćaja. Rusi mogu da ga izgrade uz primenu novih tehnologija za upravljanje, kažu u RŽD International. On će povećati propusnu moć železničkih pruga, smanjiće se operativni troškovi i povećati bezbednost transporta na mreži železnice Srbije.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;