INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Plaćali zakup, a odvozili i eksploatisali kamen

02.11.2018. | D. Alihodžić | Novosti

Vlasnik parcele uz Koridor 10 tvrdi da je Aktor sa nje uzimao nekvalitetan materijal za puteve. U Koridorima odgovaraju da je građa korišćena samo za nasipe, za šta su ispunjeni propisi.

Vidoje Miladinović već tri godine svoju parcelu u belopalanačkom selu Draguša daje u zakup grčkoj kompaniji Aktor, koja radi na istočnom kraku Koridora 10. Dozvolio im je da koriste njegov posed, ali oni, tvrdi preko svog ovlašćenog zastupnika Ivice Mitića, eksploatišu i kamenolom, koji se na njoj nalazi. Neovlašćeno uzimaju neatestiran kamen i, sumnja on, ugrađuju ga i u put. U Koridorima Srbije odgovaraju da se pozajmišta „Miladinović" koristi isključivo za nasipe.

Vidoje Miladinović je sa Aktorom u dva navrata potpisao ugovore o zakupu zemljišta vredne po 50.000 evra. Međutim, kamenolom nema dozvolu, nisu ispitane njegove karakteristike, niti je državi plaćena rudna renta. O tome je njegov zastupnik obavestio i nadležne.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Za tri godine odatle je iskopano, a zatim ugrađeno, verovatno u puteve, oko milion kubika kamena. U pitanju je kamen liskun koji se pod teretom i u dodiru sa vodom pretvara u blato - tvrdi zastupnik Ivica Mitić. - Izvođač radova je kamen dobio skoro besplatno, morao je da ga preveze. Milion kubika lomljenog kamena koštao bi ih od 10 do 12 miliona evra. U ugovorima o zakupu zemlje u katastarskoj opštini Veta, sa Vidojem Miladinovićem nigde se ne pominje eksploatacija. To nije ni moguće, jer nemaju dozvolu da kopaju kamen. Za to su potrebne saglasnosti i dozvole, a pre svega, treba platiti rudnu rentu. Odgovorno tvrdim da su nadležni iz Koridora Srbije upoznati sa ovom situacijom, a zašto su je tolerisali, nije mi poznato - dodao je.

U Koridorima Srbije odgovaraju da je Aktor koristio materijal sa pozajmišta koji je u laboratorijskom sistemu praćenja kontrole imenovan kao materijal s pozajmišta „Miladinović" i tako je zaveden u zvaničnim laboratorijskim izveštajima tekuće laboratorije.

- S obzirom na činjenicu da je upotrebljavan isključivo za potrebu izrade nasipa, a ne za gornje noseće slojeve, taj materijal i ne treba da bude kamenog porekla. Treba da ispunjava uslove iz tehničkih specifikacija, poglavlje 3.4 gde je jasno definisano da je materijal ispunio sve uslove iz zahteva i kao takav je podoban za upotrebu za izradu nasipa - odgovaraju Koridori. - Izvođač radova je upozoren šta sve od dokumentacije treba da dostavi nadzoru i investitoru po pitanju svih detalja koje projekat pozajmišta mora da podrazumeva. Sama lokacija se ne može nazivati kamenolomom, jer to i nije, već pozajmištem.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;