INFONET-468X60-BANNER

Umesto rešenja za oronule zgrade, nadležni kažu - "oprez"

29.08.2018. | Gordana Bjeletić | N1

Nakon obrušavanja dela terase višespratnice u Nišu, nadležni umesto rešenja za oronule zgrade, građanima savetuju da ubuduće budu oprezni kada prolaze Bulevarom Nemanjića. U agenciji i javnom gradskom preduzeću koji održavaju zgrade u Nišu za N1 kažu da je problem u investicionom održavanju. Zakon predviđa obavezu skupština stanara da periodično provere tehničku ispravnost i stanje fasada, ali u Nišu, kažu, nema zgrade koja takav dokument poseduje.

Kao sklapanje Lego kockica, tako stručnjaci opisuju izgradnju zgrade sa koje je juče jedna „kockica” pala. Ta „kockica" duga je dva metra, široka metar i po i teška jednu tonu. Ona se odvojila i pala sa velike visine, šesnaestog sprata. Ispod je ostao krater u betonu. Pao je deo a može da padne i ostatak jer problem postoji ne samo kod ove zgrade nego i kod ostalih.

- To je praktično problem svih zgrada u ovom gradu, jer nijedna nije imala celoviti program investicionog održavanja, a posebno u ovom delu grada koje su građene po principu Lego kockica. Blokovi su dovoženi sa strane, naslagani jedan na drugi - kaže Nenad Hafner, direktor Javnog preduzeća Nišstan.

Zašto je ovaj blok pao? U Nišstanu objašnjavaju da su problem spojnice čiji je rok trajanja 15 godina, a stoje 40.

Održavanje je u rukama samih stanara i upravnika zgrada. Upravnik zgrade kažu da ovaj konkretan problem nije bio prijavljen jer nije bio vidljiv, ali da su suočeni sa brojnim drugim problemima.

Novi zakon pojednostavio je pitanje nadležnosti – tako da nijedna gradska ili državna služba više nije odgovorna. Inspekcije jedino nalažu šta da se uradi.

- Ali ne o trošku organa uprave, građevinske inspekcije, već sami stanari zgrade sa svojim upravnikom ili firmom koja održava stanove - kazala je Marina Živulović - Petrović iz građevinske inspekcije.

Iz Nišstana stiže obaveštenje šta prvo treba da urade. - Mi smo spremili dopis predsedniku skupštine stambene zajednice da se obrati Građevinskom fakultetu i da traži tehničku procenu fasade te zgrade - kazao je Hafne.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;