INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Sve više srpskih neimara gradi po Nemačkoj

02.04.2018. | B92

Iz godine u godinu sve je više srpskih građevinaca na gradilištima u Nemačkoj. Iskorišćenost kvote porasla je sa 65 odsto u detašmanskoj 2015/2016. godini na 78 odsto u narednoj, a za prvih pet meseci 2017/2018. ona iznosi čak 80 procenata. Po rečima savetnika Privredne komore Srbije Mihaila Vesovića, evidentan je kontinuirani rast korišćenja kvote Srbije, i to zahvaljujući aktivnostima PKS-a na podsticanju saradnje srpskih i nemačkih građevinskih kompanija.

Privredna komora Srbije je na kraju prošle detašmanske godine, koja je završena 1. oktobra 2017, saopštila da je za godinu izdala 912 saglasnosti za upućivanje radnika na nemačka gradilišta po osnovu detašmana. Ukupno je odobreno 45.637 meseci radova srpskih građevinaca. Najveće iskorišćenje kvote bilo je u junu i septembru prošle godine i iznosilo je 2.626 zaposlenih mesečno, odnosno 2.659. Treba istaći i da je u junu prošle godine iskorišćenost kvote premašivala 90 procenata odobrenog broja zapošljavanja naših radnika u Nemačkoj.

Ilustracija (preuzeto sa www,pixabay.com)

U nameri da dodatno unapredi efikasnost prijema i obrade dokumentacije za iskorišćavanje zapošljavanja naših građevinaca na nemačkim gradilištima korišćenjem odobrenih detašmanskih kvota, Privredna komora Srbije uvela je i mogućnost elektronskog podnošenja zahteva i potrebne dokumentacije. Poslodavcima koji na nemačka gradilišta upućuju više od pet radnika, PKS pruža i uslugu administriranja dokumentacije za izdavanje viza.

Osim višegodišnjeg korišćenja detašmanskog zapošljavanja naših radnika u Nemačkoj, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja od početka ove godine, do decembra naredne, uključilo se kao aplikant projekta Evropske komisije „Detašman radnika: unapređenje administrativne saradnje i pristupa informacijama” u okviru Programa Evropske komisije za zapošljavanje i socijalne inovacije. U Projekat je uključeno osam država, od kojih su četiri već članice EU - Austrija, Nemačka, Slovenija i Italija, a isto toliko su kandidati za članstvo - Srbija, Makedonija, Crna Gora i Albanija.

Cilj projekta je proaktivno rešavanje pitanja upućivanja radnika u pretpristupnoj fazi, pružanjem pomoći zemljama Istočne Evrope, a posebno zemljama koje su kandidati za članstvo, među kojima je i Srbija.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;