INFONET-468X60-BANNER

Rok za podnošenje zahteva za legalizaciju objekata u CG do jula 2018.

17.01.2018. | S.G. | Novosti

Zahtevi za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata dosta stidljivo stižu na adrese nadležnih za ovaj posao, koji je započet pre dva i po meseca. Do sada je Upravi za nekretnine pristiglo oko 400 zahteva, što je tek mali deo od ukupnog broja divlje podignutih objekata u celoj Crnoj Gori. Precizan broj ovih objekata još nije utvrđen, ali računa se da ih ima na desetine hiljada.

S druge strane problem stvara i činjenica da opštine još nisu donele pravilnike o naknadama za opremanje građevinskog zemljišta, pa se ne zna koliko će to sve koštati one koji nastoje da svoje objekte uvedu u legalne tokove. Stoga je ovaj proces i usporen. Inače, rok za donošenje pomenutog pravilnika je istekao sredinom decembra.

Po rečima Pavla Radulovića, ministra održivog razvoja i turizma, urađeni su orto foto-snimci za najveći deo prostora koji je zahvaćen bespravnom gradnjom.

- To je uglavnom područje crnogorskog primorja (ponajviše sutomorsko-barska regija i Ulcinj sa okolinom), kao i središnjeg dela Crne Gore (opštine Podgorica i Nikšić) - dodao je Radulović.

On je istakao da neće svi bespravno podignuti objekti moći da budu legalizovani. To se pre svega odnosi na stambene, poslovne i druge objekte koji se nalaze na trasama važnih saobraćajnica i drugih vitalnih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja. Neki objekti će biti porušeni, a taj posao će ukoliko to ne učine sami investitori, uraditi država, opet o trošku vlasnika.

Za podnošenje zahteva za legalizaciju rok je jul ove godine. Ministar Radulović je poručio građanima da svoje objekte sagrađene bez potrebnih dokumenata, najčešće na opštinskom i državnom zmljištu - ne šire i ne dograđuju u međuvremenu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;