INFONET-468X60-BANNER

Kompanija Knauf instalirala opremu u tri obrazovne ustanove u Beogradu

06.12.2017. | Gradjevinarstvo.rs

Grad Beograd, Knauf, Knauf Insulation, AMF i Laboratorija za akustiku ETF-a su se udružili kako bi poboljšali akustički komfor u školama. Cilj projekta „Cleaneo“ jeste da se smanji buka i postigne adekvatna razumljivost u obrazovnim ustanovama.

Projekat, za koji je sporazum potpisan tokom avgusta meseca u Starom dvoru, rezultat je zajedničkog napora Grada Beograda, Laboratorije za akustiku Elektrotehničkog fakulteta i kompanija - donatora Knauf, Knauf Insulation i AMF. Oprema je u proteklih šest meseci postavljena u jednu učionicu OŠ „Drinka Pavlović”, učionicu i hodnik Arhitektonske škole, kao i u sobe dnevnog boravka vrtića „Malecka”.

Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović prisustvovao je u Starom dvoru u petak (01.12.2017) prezentaciji rezultata projekta „Cleaneo” i izrazio je zadovoljstvo što je projekat uspešno završen i podsetio da je osnovna želja svih učesnika bila obezbeđivanje boljih uslova za rad.

- Posle pola godine trajanja projekta, uverili smo se da je moguće i na ovaj način poboljšati uslove za rad i pokazali da Grad Beograd može veoma dobro sarađivati sa svetski priznatim kompanijama. U svemu tome, izuzetno značajna bila je inicijativa profesora sa ETF-a i njihove Laboratorije za akustiku. Oni su pružili stručno vođenje projekta da bismo došli do rezultata koji upućuju da ovaj metod svakako može da se primeni u što više škola i drugih institucija. Grad Beograd puno ulaže u vrtiće i škole i trudimo se da uslovi rada u njima budu što kvalitetniji i pruže odgovarajući nivo za dalje napredovanje. Zato zahvaljujemo i društveno odgovornoj kompaniji kakva je Knauf, ali i timu Elektrotehničkog fakulteta, čija je stručnost dovela do pozitivnih rezultata ovog projekta - istakao je Mladenović.

Profesor Elektrotehničkog fakulteta Miomir Mijić, jedan od inicijatora ovog projekta, objasnio je da je odgovarajući akustički komfor u sva tri slučaja postignut posebnim pločama koje su konstruisane tako da upijaju zvuk.

- U učionicama osnovne i srednje škole koje su učestvovale u projektu „Cleaneo” potvrdili smo da je ugrožena razumljivost govora, naročito u poslednjim klupama, dok je u vrtiću problem bila prevelika količina buke. Intervencijama u enterijeru značajno smo poboljšali dotadašnje stanje, čime smo ukazali na moguće metode rešavanja ovakvog problema. U školama se na taj način poboljšava kvalitet praćenja nastave, a u vrtićima pobošljavaju uslovi za rad vaspitača i boravak dece jer je povećana razumljivost govora a nivo buke smanjen i za deset decibela - istakao je profesor Mijić.

Tehnički savetnik u kompaniji Knauf Goran Stojiljković u ime donatora zahvalio je Gradu Beogradu, koji je podržao ovu inicijativu, i izrazio zadovoljstvo uspešnošću u oblasti akustike. On je podvukao da se ova društveno odgovorna kompanija neće zaustaviti na ovom projektu, već da ima nameru da tokom iduće godine rezultate ovog projekta primeni i na jednu celu školu.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ILGRAD
ILGRAD
BEOGRAD-PINOSAVA
www.ilgrad.rs

BAUMIT
BAUMIT
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

XELLA SRBIJA
XELLA SRBIJA
LAZAREVAC-VREOCI
www.xella.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;