INFONET-468X60-BANNER

Izraelci rekorderi u gradnji poslovnog prostora u Srbiji

16.10.2017. | A.Mikavica | Politika

U prvom polugodištu 2017. godine u Srbiji su, kao i prošle godine u isto vreme, zabeležena veća ulaganja investitora u izgradnju komercijalnih nekretnina, a polovina je uložena u sektor maloprodaje, objavila je revizorska kuća KPMG u pregledu ulaganja u nekretnine u Evropi koje finansira bankarski sektor. KPMG ukazuje da su u finansiranju i izgradnji nekretnina u Srbiji preovladali strani investitori, naročito iz Južne Afrike, Izraela i Austrije.

Jednu od najvećih transakcija u prvih šest meseci napravila je izraelska kompanija BIG Shopping Center, koja je kupila šoping centar „Belgrade Plaza“, a najavila je i izgradnju tržnog centra na Vidikovcu u Beogradu.

U prvom polugodištu 2017. bilo je značajnih ulaganja u izgradnju nekretnina austrijske kompanije Immofinanz, češke kompanije RC reinvest, dok je izraelska kompanija Aviv arlon najavila izgradnju maloprodajnih centara širom zemlje, a južnoafrička kompanija NEPI započela je izgradnju „Promenada mola” u Novom Sadu.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Istraživanje KPMG pokazalo je da investitori u Srbiji od ulaganja u nekretnine ostvaruju 9,25 odsto prinosa od poslovnog prostora, 7,75 odsto od maloprodaje u centru i 11,25 odsto od ulaganja u industrijske objekte.

U Evropi ukupan obim investicija nastavio je da se smanjuje drugu godinu zaredom. U prvoj polovini 2017. ova ulaganja su dostigla 116,9 milijardi evra, što je 10 odsto manje u odnosu na isti period 2016. Investitori i dalje najviše ulažu u poslovni prostor. U prvih šest meseci ulaganja u poslovni prostor dostigla su 48,7 milijardi evra, što je 41 odsto ukupnih investicija u tom periodu. Slede investicije u maloprodaju - 21 odsto, u industrijske nekretnine - 11 i hotele - šest procenata. Najveće smanjenje investicija dogodilo se u industrijskom sektoru, u kome je zabeležen međugodišnji pad od 23 procenta.

Među svim evropskim zemljama najveći rast u prvom polugodištu 2017. ostvarila je Češka - 118 odsto, dok je Rumunija imala takođe značajan rast od 43 odsto.

Nemačka sa 27 odsto i Velika Britanija sa 24 odsto privukle su više od polovine ukupnih evropskih transakcija u nekretnine u prvih šest meseci ove godine. Špansko tržište našlo se na trećem mestu u Evropi, sa rastom od 41 odsto i investicijama od 8,1 milijarde evra.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;