INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Do kraja godine od Beograda do Čačka za sat vremena

26.07.2017. | RTS

Imamo 200 kilometara puteva više nego pre tri godine, a u novembru očekujemo i kraj radova na deonici Srpska kuća - Levosoje na Južnom kraku Koridora X, kaže ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović. Ističe da bi do kraja godine trebalo da se iz Beograda do Čačka stiže za sat vremena. Srbiji je potrebna nacionalna građevinska kompanija, poručila je ministarka.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović će obići danas (26.07.2017) deonicu Srpska kuća - Levosoje na Južnom kraku.

- Očekujem završetak ove deonice u novembru, to je 8,06 kilometara. Kada budemo završili ovu deonicu, biće gotov kompletni Južni krak Koridora X osim Grdeličke klisure, koja se radi. Sledeće nedelje u pojedinim delovima klisure počinje asfaltiranje - rekla je Mihajlovićeva gostujući u Dnevniku RTS-a istakavši da je to važna deonica i zato što su samo na Koridoru X glavni izvođači domaće kompanije.

Moj posao je da obilazim radove, kaže Mihajlovićeva. - U nekom trenutku moramo reći da smo uspeli da završimo: da se od Beograda do Čačka ide za sat vremena, što mora biti već ove godine u novembru ili do kraja godine, imamo Koridor X, moderan auto-put. Imamo 200 kilometara puteva više - Mislim da smo na dobrom putu - rekla je ministarka.

Mihajlovićeva je rekla da je posao države da stvara uslove kako bi moglo da se radi. - Kao država stvaramo zakone, crne i bele liste da vidimo koje su kompanije dobre, a koje nisu, da imamo dovoljno novca – a ova Vlada ima dovoljno novca i plaća sve svoje obaveze. Izvođač ima jednu obavezu - da poštuje ugovor - istakla je ministarka.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Zbog usporavanja radova ima i kažnjenih i izvođača upozorenih žutim kartonima.

- Mi smo, recimo, na Koridoru XI uputili izvođaču opomenu pred raskid ugovora, ukinuli smo saglasnost za neke podizvođače. Na Koridoru X su Koridori Srbije kaznili neke izvođače i mi ćemo verovatno dati još neke opomene pred raskid i to je ono što mora da se dešava da bi se posao ubrzao - istakla je Mihajlovićeva.

Napominje da uglavnom svi izvođači, kada se počne sa opomenama, krenu da ubrzavaju poslove.

- Mi 24 sata vršimo monitoring nad svim izvođačima, to je jedan od glavnih razgloga zašto mi danas možemo da kažemo da imamo 200 kilometara auto-puteva više - ukazala je Mihajlovićeva.

Potrebna nacionalna građevinska kompanija

Srbiji je, smatra, potrebna ozbiljna nacionalna građevinska kompanija koja će imati svoje radnike i svoje mašine.

- U septembru ćemo razgovarati o tome kako da napravimo takvu kompaniju. Srpske građevinske kompanije su prethodnih 20 godina doživele cunami. Nemaju mogućnost da imaju prave bankarske garancije, da može da se pojavi na svetskim i našim tenderima. S druge strane, država jača, šteta je da ne osposobimo jednu veliku kompaniju koja će imati radnike i dobre mašine. Ne mora da bude javno preduzeće, smatramo da ne treba da bude, može da bude u početku deoničarsko društvo - rekla je Mihajlovićeva ističući da je cilj da se zapošljavaju domaći radnici.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;