INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Projekat za „Prvu pasivnu kuću“ u Vojvodini

23.12.2016. | M.Stajić | Dnevnik

Pod okriljem Klastera za energetsku efikasnost i ekologiju ENEF rođen je projekat „Prve pasivne kuće“ u Vojvodini, odnosno objekta za čije se grejanje ili hlađenje koristi minimalna količina energije. Po rečima projektanta, arhitekte Gorana Todorovića, princip pune energetske efikasnosti razrađen je na porodičom stambenom objektu na dve etaže plus suteren, koji ima 117 kvadrata grejne površine.

Cilj projekta je bio da se, valjanom izolacijom, domaši ne samo željena godišnja „potrošnja” objekta od svega 15 kWh po kvadratnom metru – u odnosu na u Srbiji danas prosečnih skoro 200 kWh – već i da se istovremeno obezbedi visoki konfor življenja u ovakvom domu i leti i zimi. A da bi se to postiglo ključna je, kako ističe Todorović, kombinacija tehnologije, dizajna i materijala koji se koristi.

U tom smislu su, recimo, glavni konstruktivni elementi „Prve pasivne kuće“ u Vojvodini od drveta, odnosno osnovu čini drvena konstrukcija ispunjena mineralnom vunom. Spoljni zidovi su, između ostalog, obloženi stiroporom i farmacel pločama, i ukupna debljina izolacije doseže 39 cm, dok je krovna konstrukcija takođe urađena po najvišim standardima i ovde debljina izolacije premašuje 35 cm.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Kada je reč o stolariji, upotrebljen je šestokomorni profil sa niskoemisionim staklom punjenim argonom, a kako bi se istovremeno obezbedila dobra zaptivenost objekta i neohodna redvona izmena vazduha, planirana je komforna ventilacija sa rekuperacijom (reč je o ponovnom korišćenje toplote iz otpadnog vazduha, koji svoju toplotu predaje svežem, uglavnom hladnijem vazduhu, bez fizičkog mešanja).

Grejanje u ovakvoj kući je podno, obezbeđena je stalna kontrola koncentracije ugljen-dioksida, a vlažnost vazduha se kreće između 40 i 60 procenata. Takođe je veoma važna činjenica da je praktično u celom objektu temperatura ista, dakle bez obzira gde se sedi, da li kraj spoljnog zida, prozora ili u srcu dnevnog boravka, što se dramatično razlikuje od zgrada gde zna od sobe do sobe da varira i 10 stepeni.

Izgradnja stambenih objekata približno nulte potrošnje energije je, inače, dostignut standard u većini zemalja Zapadne Evrope, dok je kod nas ona samo formalno ugrađena u postojeće zakonske okvire, ali čija implementacija prilično „kašlje“. Posledica je da u EU danas na grejanje/hlađenje stambenih jedinica ode u proseku 27 procenata energije koja se ukupno potroši na nivou države, dok je kod nas na čak 45 procenata.

U svakom slučaju, prema okvirnoj projekciji, izgradnja „Prve pasivne kuće“ u Vojvodini koštala bi oko 800 evra po kvadratnom metru. Naizgled, to nije malo, ali ako se u kalkulaciju ubaci i projektovana godišnja ušteda na potrošenoj energiji – jer za ovaj objekat je potrebno 85-90% manje energije za isti konfor u odnosu na standardnu gradnju – onda je, posmatrano na duže staze, ta cena sasvim prihvatljiva.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;