INFONET-468X60-BANNER

Centar Beograda dobija širu pešačku zonu

09.02.2016. | Novosti

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali razgovarao je sa arhitektom Borisom Podrekom o projektu širenja pešačke zone u centru grada, čija će realizacija prema rečima Malog, promeniti fizionomiju prestonice.

Mali je nakon sastanka sa Podrekom, koga je Grad Beograd angažovao za realizaciju tog projekta, ocenio da će širenje pešačke zone staviti Beograd „rame uz rame sa drugim evropskim i svetskim metropolama koje u svom centru imaju pešačku zonu“.

Kako je saopštila Gradska uprava, gradonačelnik je naveo da je projekat započet 2015. godine, kada je Ulica Vuka Karadžića potpuno rekonstruisana i pretvorena u pešačku zonu.

Ilustracija (www.pixabay.com)

„Trenutno se radi rekonstrukcija ulice kod „Crvenog petla“, dok će na proleće početi pretvaranje gornjeg dela Obilićevog venca u pešačku zonu. To su sve aktivnosti koje za rezultat treba da imaju pretvaranje užeg centra grada u zonu koja je posvećena samo pešacima“, kazao je Mali.

Kako je naveo, paralelno s tim se radi još nekoliko projekata koji su preduslov njegove realizacije, pre svega izmeštanjem trolejbuskih terminusa sa Studentskog i Trga Republike, kao i izgradnja četiri podzemne garaže u centru grada čiji se početak očekuje na proleće 2017. godine.

U saopštenju se dodaje da je Podreka, kao rođeni Beograđanin, ocenio da je red da se uredi prostor između objekata koje su podizale arhitekte poput Zlokovića i Dobrovića, kako bi se gradu dao novi identitet.

Projektom je predviđeno da u pešačku zonu bude pretvoren prostor oko Studentskog trga sa Vasinom ulicom, kao i trg oko Spomenika vojvodi Vuku sa okolnim ulicama.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;