INFONET-468X60-BANNER

Koridor ide preko Golije i Peštera

27.11.2015. | M. Nićiforović | Novosti

Trasa Koridora 11 je utvrđena i proći će od Požege, padinama Golije, preko Peštera do Boljara. Ovim je, boraveći nedavno u Novom Pazaru, Zorana Mihajlović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, otklonila svaku dilemu o tome da li će se ova značajna saobraćajnica graditi preko Golije ili Zlatibora.

Mada je struka još pre nekoliko godina jasno rekla da se između takozvane „zlatiborske“ i „golijsko-pešterske“ trase auto-puta Beograd-Požega-Boljare (granica sa Crnom Gorom), opredelila za kraću i jeftiniju peštersku trasu, „zlatiborski lobi“ poslednjih dana ponovo je pokrenuo inicijativu zagovarajući svoju varijantu.

Ministarka je poručila da na glavnom projektu više nema mnogo mogućnosti za izmene, razmišlja se samo o mogućnostima da se krakovima auto-puta sa Koridorom 11 povežu i neka druga područja u ovom delu Srbije. Uskoro će se znati i model finansiranja ove i drugih deonica na auto-putu Beograd-Boljare-Jadran.

Koliko god „zlatiborski lobi“ imao argumente da auto-put prođe preko ove planine, ako se izuzme činjenica da je trasa preko Peštera i podnožjem Golije kraća i jeftinija, vrlo jaki argumenti Golije i Peštera su u činjenici da je ovo najzapostavljeniji deo Srbije, da raspolaže sa ogromnim prirodnim i turističkim potencijalima koje će auto-put „otkriti“ i približiti Srbiji i svetu i da će modernom saobraćajnicom biti zaustavljene seobe koje prete da potpuno isprazne ovaj deo Srbije.

Mnogo mostova i tunela

Trasa Požega-Boljare dugačka je 107 kilometara, znatno je kraća od zlatiborske, ali će biti vrlo teška za izgradnju, jer je u planu više desetina mostova i velikih tunela.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;