INFONET-468X60-BANNER

Tržni centar i na "Prokopu"

08.10.2015. | N. V. / S. B. M. | Novosti

Pristupne saobraćajnice, stanična zgrada, te brojni komercijalni sadržaji poput tržnog centra i garaže na nekoliko nivoa, deo su urbanističkog projekta za izgradnju Železničke stanice „Beograd-centar“, koji je uradio Saobraćajni institut CIP 2009. godine, a koji je od pre dva dana dostupan na uvid javnosti u zgradi Gradske uprave.

Ilustracija (www.puxabay.com)

- Imamo dve faza realizacije projekta – kaže odgovorni urbanista Marijana Radovanović. - Prva obuhvata izgradnju pristupnih saobraćajnica i staničnu zgradu. U drugoj, koja može imati i nekoliko podfaza, ulazi izgradnja komercijalnih sadržaja, poput tržnog centra i garaže sa nekoliko nivoa.

Nova gradska saobraćajnica bi trebalo da ide iz Bulevara kneza Aleksandra, ka moderno sagrađenoj staničnoj zgradi. Radiće se i pristup podstanici iz Prokopačke ulice, službeno-tehnički ulaz zgrade, ali i saobraćajna veza iz Bulevara vojvode Putnika. Sa auto-puta je, u drugoj fazi, planiran pristup donjem staničnom trgu, kao i biciklistička staza, parking za dvotočkaše i taksi vozila.

Kada su objekti u pitanju, u prvu fazu ulaze projektovanje i izgradnja službenih i tehničkih delova stanične zgrade. Sve drugo, poput njenog izgleda i komercijalnih sadržaja, to da li će krov garaže biti „ozelenjen“, u narednoj fazi je .

Zainteresovani mogu da pogledaju projekat, ali i da upute primedbe i sugestije sve do ponedeljka 12. oktobra.

Amfiteatar

Prostor od oko 80 hektara, koji obuhvata Savski amfiteatar, popunjen je železničkim postrojenjima različite namene. Izgradnjom putničke stanice Beograd-centar, tehničkih stanica u Zemunu i Kijevu, robno-transportnog centra u Makišu i obilazne pruge Beli Potok-Vinča-Pančevo, ovaj prostor bi se konačno oslobodio.

Počelo još 1977.

Izgradnja stanice „Beograd-centar“, poznatije kao „Prokop“, traje već skoro četiri decenije. Počela je davne 1977. godine, ali je ubrzo prekinuta zbog nedostatka novca. Devedesetih je nastavljena, a prekinuta 2000. Prva faza rekonstrukcije, koja još traje, počela je krajem prošle godine. Vrednost radova je 25,8 miliona evra.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;