INFONET-468X60-BANNER

Beograd: Novi plan za Bulevar

21.08.2015. | Beobuild

Na uvid javnosti početkom meseca izložen je plan detaljne regulacije za još jednu etapu u planiranju Bulevara kralja Aleksandra i urbanih zona koje ga okružuju. Novi plan koji je predstavljen javnosti pokriva područije od Cvetkove pijace i Ulice gospodara Vučića do Ulice Mite Ružića i Mis Irbijeve. To je praktično prva deonica Bulevara na delu koji nije rekonstruisan i fukcioniše sa po jednom trakom za svaki pravac. Planom je predviđena totalna rekonstrukcija područija uključujući širenje infrastrukture, omogućavanje dodatne izgradnje i urbanu obnovu javnih funkcija.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Planom je predviđeno širenje Bulevara na profil sa po dve trake za svaki pravac i šinskim koridorom na sredini kolovoza. Ovim će biti ostvaren urbanistički preobražaj koji će omogućiti efikasno funkcionisanje saobraćaja, a samim tim i povećanje gustine urbanog tkiva. Novoformirane parecele i blokovi uz ulicu predviđaju značajno uvećanje stambenog i poslovnog fonda, pre svega kroz izgradnju novog ulicnog fronta više spratnosti. Duž ulice planirani su stambeni blokovi visine do šest spratova (P+6+Ps), dok će nova širina ulice biti 39,5 metara – često više nego na drugim delovima Bulevara. Celom dužinom bulevara predviđeno je nestambeno prizemlje koje će podzavati prodajno-trgovački karakter ovog bulevara.

Plan takođe razmatra i formiranje izvesnog prostornog repera na obodu raskrsnice između Bulevara i Ulice gospodara Vučića. Velika raskrsnica kod Cvetkove pijace biće transformisana u kružni tok, a prostor pijace i susedne parcele prekoputa namenjen je razvoju poslovnih i komercijalno-usluznih sadržaja. Na obe parcele mogucć je graditi poslovne zgrade do 14 spratova (P+14), što bi trebalo da vizuelno i urbanistički definiše identitet novog repera.

Vrlo važno pitanje regulacije na ovakvim saobraćajnicama je i problem parking prostora i prilaza garažama, i u tom pogledu plan teži izmeštanju parking prilaza u zadnje ulice. Za te potrebe biće izgrađeno nekoliko saobraćajnica, a postojeća mreža biće prilagođena za bolje funkcionisanje budućih stambenih i poslovnih blokova. Najznačajnije promene biće na severnom delu bulevara kod pijace, gde se dograđuju dve nove ulice i jedna servisna saobraćajnica unutar bloka. Izvesna prilagođavanja biće rađena i na potezu Ulice Živka Davidovića i Mis Irbijeve ulice. Većina manjih saobraćajnica unutar obuhvaćenog područija dobiće širi front, a samim tim i bolju protočnost i povezanost.

Pored toga, predviđa se izgradnja nekoliko javnih garaža kao podrška daljem razvoju i rastu ovog kraja. Dve će biti javnog karaktera i nalaziće se kod Cvetkove pijace i u Ulici Živka Davidovića, dok će dve biti blokovske garaže namenjene rešavanju nedostatka parking mesta u već izgrađenim blokovima više spratnosti. Kompleks na Cvetkovoj pijaci biće potpuno rekonstruisan u moderan pijačni prostor, a na delu uz Bulevar gradila bi se reperna višespratnica potencijalno namenjena upravi nekog javnog preduzeca, službenim prostorijama pijace i drugim poslovno komercijalnim sadžajima.

Na ovom delu bulevara planiran je i jedan podzemni prolaz, koji bi se nalazio u nivou parka kod Doma Zdravlja, što i predstavlja pešački najznačajniji prelaz. Zelena i javna parcela kod Doma zdravlja biće kompletno transformirana u parkovski prostor, a nešto manja u potpunosti nova zelena površina za pešaćku komunikaciju i odmor biće uređena iza pijace kao i zelene površine na delovima parcela u Ulici Živka Davidovića.

Javni uvid ovog nacrta trajaće do 3. septembra, a tokom javnog uvida svi građani mogu da podnesu svoje primedbe na rešenja u pisanom obliku na pisarnici Sekretarijata za urbanizam u Ulici kraljice Marije 1.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ATM
ATM
SUBOTICA

MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

BAUDER
BAUDER
NOVI BEOGRAD
www.bauder.rs

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;