INFONET-468X60-BANNER

Građevinari bivše YU zajednički na trećim tržištima

09.04.2015. | Tanjug

Predstavnici privrednih komora Srbije, Republike Srpske, BiH, Hrvatske i Makedonije potpisali su u Skoplju sporazum o saradnji u sektoru građevinarstva u cilju zajedničkog nastupa građevinske privrede u regionu u drugim zemljama.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Sporazum, koji je juče potpisan, predviđa saradnju radi zajedničkog nastupa u Zajednici nezavisnih država, Evropskoj uniji (EU), Severnoj Africi i Bliskom istoku, to jest na svim tržištima na kojima su uspešno radili gradevinari bivše Jugoslavije.

Nakon godinu i po dana pripreme i saradnje, uz pomoć privrednih subjekata gradevinskog sektora, privredne komore regiona izabrane su da budu nosioci sporazuma o saradnji koji će omogućiti da se aktivira posustala građevinska privreda, navedeno je u saopštenju dostavljenom „Tanjugu“.

Udruživanjem u konzorcijume, jake firme svojim referencama i garancijama mogu da obezbede poslove malim i srednjim kompanijama koje kasnije, kada steknu potrebne reference, mogu i samostalno da nastupaju.

- Interesovanje svih privrednika u regionu je veliko i uz neophodnu podršku lokalnih državnih institucija ideja može da se ostvari – rekao je sekretar „Udruženja za građevinarstvo, industriju građevinskog materijala i stambenu privredu PKS“, Viktor Kobjerski.

Potpisivanjem sporazuma privredne komore regiona obavezale su se da u okvirima svojih interesa i mogućnosti sarađuju na realizaciji konkretnih projekata, uključujući i podršku formiranju konzorcijuma privrednih subjekata, razmenu informacija o poslovnim ponudama i investicionim mogućnostima.

Dogovoreno je da sve privredne komore na internet portalima imaju bazu ponude i tražnje svih firmi građevinskog sektora.

Sporazum o saradnji otvara mogućnost da građevinske kompanije zajednički učestvuju na tenderima za velike projekte, kako bi se vratili na tržišta na kojima su nekada važili za pouzdane i ozbiljne poslovne partnere.

Potpisivanje sporazuma u sektoru građevinarstva najavljeno je nakon okruglog stola na temu unapređenja regionalne privredne saradnje, koji je održan 27. novembra 2014. godine u Beogradu.

Sporazum su prihvatile i Privredne komore Slovenije i Crne Gore, koje će naknadno potpisati dokument.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;