INFONET-468X60-BANNER

Stvarno brže stižu dozvole

01.04.2015. | E. V. N. | Novosti

Izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji u praksi daju rezultate. U Srbiji se izdaju lokacijski uslovi u zakonom predviđenom roku do 25 radnih dana, a investitori su dobili i prve građevinske dozvole. Od 1. janura 2016. godine, kako najavljuju nadležni, postupak će biti dodatno olakšan, jer se država sprema da papire za gradnju izdaje elektronski.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Na beogradskom šalteru za objedinjenu proceduru za izdavanje građevinskih dozvola od 1. marta podneto je 86 zahteva za lokacijske uslove. Taj dokument, koji je prvi korak do dozvole, dobilo je šest investitora. Za još šest prosleđeni su zahtevi komunalnim i javnim preduzećima da izdaju uslove. Za više od 40 zahteva donet je zaključak o odbacivanju. Investitori kojima su zahtevi formalno odbačeni mogu da dopune dokumentaciju u roku od deset dana po prijemu zaključka poštom ili u roku od 30 dana od objavljivanja na sajtu grada. Ostali predmeti se rade, takođe u roku, kaže za „Novosti“ Ljiljana Novaković, sekretar za urbanizam i građevinske poslove Beograda.

- Izdali smo i jednu građevinsku dozvolu investitoru „DK inženjering“ za izgradnju stambenog kompleksa od 29.000 kvadrata sa garažama u Bloku 67a – navodi Novaković. - Ta dozvola je izdata na osnovu lokacijske dozvole i projekta, koji su urađeni po ranije važećem zakonu. Od 1. marta izdali smo i sedam odobrenja za izvođenje radova.

Novaković naglašava da je najveći problem u tome što investitori uz zahtev ne prilažu sve neophodne papire. Zato je administracija dužna da formalno odbaci zahtev sa obrazloženjem šta tačno nedostaje tako da investitori imaju određeni rok da dopune zahtev. Na internet stranici Beograda biće objavljen primer kako se pravilno popunjava zahtev, a pre svega kako treba da izgleda idejno rešenje, jer po zakonu za to postoji forma koju investitori moraju da ispoštuju. Sve to investitori će moći da vide i na šalteru za objedinjenu proceduru.

- Zasad sve teče po planu – navodi Novaković. - Na dan kada je počela primena objedinjene procedure, 1. marta, dobili smo četiri zahteva za izdavanje lokacijskih uslova. Jedan investitor je odustao, za jednog su izdati lokacijski uslovi, a dvoje investitora je dobilo zaključak o odbacivanju zahteva.

Prema rečima Rodoljuba Mihajlovića, načelnika gradske „Uprave za planiranje i izgradnju“, u Nišu su spremno dočekali novine koje od 1. marta predviđa Zakon o planiranju i izgradnji, ali podvlači da će opipljiviji rezultati biti vidljiviji za oko dva meseca. U Nišu su do 1. marta primili 31 zahtev za lokacijske uslove, a rešeno je 29. Od 15 zahteva za građevinsku dozvolu, pet je rešeno, 10 je u izradi, a od 17 zahteva za upotrebnu dozvolu sve su rešene. Od 1. do 15. marta, od 14 podnetih zahteva za lokacijske uslove, rešeno je četiri, od četiri za građevinsku dozvolu rešena je jedna, a za upotrebnu na rešenje čekaju dva od tri zahteva.

- Ukoliko investitori imaju sve potrebne papire, nema nikakve smetnje da dozvolu izdamo, ne za 28 dana, već za 28 sati – navodi Mihajlović.

Odbačeno

U Leskovcu je izdata jedna građevinska dozvola. Uprava je primila 21 zahtev za izdavanje lokacijskih uslova, izdato je jedno rešenje, osam ih je u obradi, a 12 je odbačeno. U Leskovcu kažu da se zahtevi uglavnom odbacuju zbog idejnog rešenja.

U Kragujevcu rešili 11 slučajeva

U gradskoj upravi u Kragujevcu, od 1. marta do sada izdato je 11 lokacijskih uslova. U istom periodu primljeno je četrdeset zahteva za dobijanje građevinske dozvole, a dve trećine su pozitivno rešene. Prema rečima Bojane Divac, sekretara „Sekretarijata za građevinarstvo“, većih problema nema, mada pojedini investitori ne podnose kompletnu dokumentaciju, a utisak je da još nisu dobro upoznati sa novim propisima. Zato će u gradskoj upravi uskoro početi sa radom info-pult.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;