INFONET-468X60-BANNER

Raste potporni zid da ukroti ambis

27.03.2015. | Z. Ml. | Dnevnik

U Sremskoj ulici u Sremskim Karlovcima, u kojoj se 9. februara odronila velika količina zemlje, radnici GP „Graditelj NS” sagradili su pola glavnog potpornog betonskog zida u sklopu sanacije odrona. Zbog specifičnosti terena i složenosti samog zahvata, gradnja se odvija po fazama.

Kako se saznaje od pomoćnice predsednika sremskokarlovačke opštine, Brigite Dimitrijević, potporni zid, koji praktično „drži” Sremsku ulicu, dug je 22 metra, ali radnici treba, računajući i taj na kojem trenutno rade, ukupno da sazidaju 30 metara različitih tipova potpornih zidova. Veći deo glavnog zida biće od betona. Ostatak starog zida koji se prilikom odrona nije srušio, biće samo ojačan. Posle glavnog, na redu će biti gradnja, odnosno ojačavanje bočnih potpornih zidova, koji su takođe bitni za sigurnost kolovoza u Sremskoj.

Lagum, koji je bio duboko ukopan ispod Sremske ulice, ispunjen je cementom i peskom jer nije bilo šanse da se sačuva njegova funkcionalnost. Pretpostavlja se da je on u izvesnoj meri i uslovio odron zemlje. Nakon gradnje zidova, radnici imaju obavezu da stave vodovod i kanalizaciju, kao i kolovoz u funkciju, i na samom kraju, vrate dvorište u Vinogradaskoj ulici – odakle su preduzimaju radovi jer to iz Sremske ulice nije bilo moguće – u prvobitno stanje.

Sanacija odrona u Sremskoj koštaće opštinu 13,2 miliona dinara, s tim što u tu sumu nije uračunat PDV, a trebalo bi da bude završena polovinom aprila jer je rok po ugovoru 40 kalendarskih dana od uvođenja u posao.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;