INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Počinje obnova Ramske tvrđave

27.03.2015. | D. Novković | Novosti

Rekonstrukcija srednjovekovne Ramske tvrđave, koju će finansirati Republika Turska, počeće krajem aprila i odvijaće se u pet faza. Projekat obnove uradila je turska agencija za međunarodnu saradnju i razvoj „Tika“, koja je finansirala troškove njegove izrade u vrednosti od 200.000 evra, pa nije izostala ni saglasnost „Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika“ iz Smedereva. Dakle, sve aktivnosti odvijaju se bez zastoja, prema ranije dogovorenom planu lokalne samouprave i predstavnika Republike Turske, koji su u nekoliko navrata posećivali ovo utvrđenje.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- U ovoj agenciji nedavno je došlo do kadrovskih promena, pa narednih dana očekujemo dolazak njenih novih predstavnika. Inače, s obzirom na to da se radi o obavezi koju su sami prihvatili, oni će raspisati tender za izvođača radova – kaže Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište.

Podsetimo, kompletan lokalitet Ramske tvrđave – koji se prostire na oko 850 kvadrata – nalazi se u seoskom naselju Ram, na uzvišenju pored samog Dunava. Centralni deo projekta obnove biće rekonstrukcija i konzervacija samog utvrđenja koje je izgradila turska vojska 1483, za vreme vladavine sultana Bajazita Drugog (1430-1512). Osim tvrđave, biće obnovljeni i hamam i karavan-saraj, a obaviće se i arheološka iskopavanja unutar i izvan njenih zidina.

Svi nabrojani radovi sprovodiće se u pet faza, sve do 2018, uz ulaganje dva miliona evra, koja će obezbediti Republika Turska.

Budućnost

Ramska tvrđava podignuta je na desnoj obali Dunava – zbog turskih pohoda u osvajanje Panonske nizije – kao građevina u obliku nepravilnog petougla sa pet kula, i sa svih strana bila je okružena vodom i vodenim rovovima. Ulaz je bio moguć isključivo preko pokretnog mosta...

Inače, u cilju unapređenja turizma, osim obnove Ramske tvrđave, Opština planira i izgradnju staze za bicikliste. Počinjaće u Vojvodini, a onda će, skelom preko Dunava, preko naselja Ram i Zatonje, stizati u Veliko Gradište.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;