INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kinezi grade još jedan most u Beogradu

02.03.2015. | Blic

Most na Dunavu kod Vinče sa pristupnim putevima i prugom koštaće oko 470 miliona evra, a Kinezi su već u igri za finansiranje ovog velikog projekta.

Novi drumsko-železnički most je ključan da bi se podigao „Beograd na vodi“, jer će se izbaciti teretni vozovi iz centra grada, a kompletiraće se i drumska obilaznica oko Beograda. Auto-put će tako biti direktno povezan sa banatskim magistralama, pa vozači neće morati da ulaze u Beograd i Pančevo.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Procenjuje se da bi izgradnja trajala oko tri godine. Potencijalna izgradnja putem koncesije ili javno-privatnog partnerstva planirana je sa kineskim partnerima. Ukupna investiciona vrednost izgradnje celokupnog projekta iznosi oko 470 miliona evra, od čega je za drumsko-železnički most potrebno oko 129 miliona evra – kažu za „Blic“ u Ministarstvu građevine.

Dokumentacija za izgradnju mosta i obilaznice uveliko se priprema, urađeni su generalni i idejni projekti, koji su u postupku odobravanja, kao i studija o proceni uticaja na životnu sredinu. Grad Beograd i grad Pančevo usvojili su planove detaljne regulacije.

- Ipak, nedostaje projekat za dobijanje građevinske dozvole, a nisu još utvrđeni ni izvori finansiranja, pa se ne može precizirati kada će izgradnja mosta i pruge započeti. Izvesno je da će radova biti, zbog čega se dokumentacija priprema – objašnjavaju u „Železnicama“.

Nakon izgradnje mosta teretni vozovi neće jezditi prugom oko Kalemegdana.

- Obilazna pruga omogućila bi da se ostvari direktna veza Banata sa centralnom Srbijom, kao i bezbedan prevoz opasnih materija van centralnog gradskog jezgra, kako na području Beograda, tako i na području Pančeva. Izgradnjom obilazne pruge, postojeća pruga oko Kalemegdana mogla bi eventualno ostati isključivo u funkciji gradsko-prigradskog saobraćaja – kažu u „Železnicama“.

Beogradu je potrebno još pet mostova kako bi se centralne ulice rasteretile prolaznog saobraćaja. Da bi obilaznica imala pun kapacitet potrebno je dograditi i most kod Ostružnice. Savu će kod Bariča premostiti i auto-put za južni Jadran. Generalnim planom Beograda predviđena je i izgradnja metro-mosta na Savi i pešačko-biciklističkog mosta u sklopu „Beograda na vodi“. Još jedan most na Dunavu predviđen je kod Višnjice i vodio bi ka naselju Reva i dalje ka Pupinovom mostu, čime bi se formirao jedan magistralni poluprsten.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;