INFONET-468X60-BANNER

Dobanovci postaju privredni centar

19.02.2015. | Politika

Ako se ostvari plan generalne regulacije za naselje Dobanovci, taj deo Surčina dobiće 1,4 miliona kvadrata stambenog prostora i trostruko više kvadrata fabričkih hala i magacina i poslovnih lokala. Izuzetna ali za sada nedovoljno iskorišćena prednost naselja – blizina aerodroma, auto-puta Beograd-Zagreb, Save i centra prestonice – mogla bi da privuče ne samo privrednike nego i novih 7.000 stanovnika.

Naročito se računa na one sa dubljim džepom, jer je planirana izgradnja vila i apartmana između kanala Galovica i južnog dela Lovačke ulice. Osim toga, žitelji ovog surčinskog naselja koje se najbrže razvija, najzad će moći da na jednom mestu završe administrativne poslove jer će se u Dom kulture posle rekonstrukcije useliti mesna zajedica, pošta i policijska stanica.

U blizini Doma kulture dva parka od po 10 i 40 ari biće povezana šetalištem, a sa obnovljenom školom i sportskom salom, crkvom i pijacom i lokalima prerašće u novi centar naselja. Na drugom kraju Dobanovaca, između Ugrinovačke i Slovačke ulice, nacrt plana generalne regulacije, predviđa formiranje još jednog središta naselja kada se tu izgrade škola, park, kulturni i poslovni sadržaji. Za rekreaciju, osim fudbalskog igrališta, žitelji najmlađe beogradske opštine imaće salu za male sportove sa svlačionicama i tribinama, bazen...

Sve ove novine, zacrtane nacrtom plana generalne regulacije koji obuhvata 1.407 hektara, Dobanovce bi u narednim godinama mogle da iz naselja seoskog tipa transformišu u veliki privredni centar, kažu u Urbanističkom centru-Grad, koji je izradio ovaj planski dokument. Jer, industrijska zona uz kanal Galovicu, „Sremsku gazelu“ i auto-put Beograd-Zagreb, prostiraće se na 450 hektara. Tranzitni saobraćaj će biti usmeren na opštinski put „Sremska gazela“, koji već povezuje Boljevce, Bečmen, Progar i Petrovčić, a kada bude sagrađen deo od Obrenovca do Progara i od Bečmena do Dobanovaca benefite neće osetiti samo Surčinci i Obrenovčani nego i cela severozapadna Srbija. Dobanovci bi trebalo da dobiju još 15 većih saobraćajnica i 82 manje ulice. Kada plan, koji je na javnom uvidu do 26. februara, bude usvojen u gradskom parlamentu, neće samo propisivati pravila gradnje za sve investitore, bez obzira da li žele da grade stanove ili hale, nego bi mogao da bude i osnov za legalizaciju objekata koji su u Dobanovcima podignuti bez dozvole.

 

 

Komentari: 2

Zzzzzzzz 22.02.2022 09.34.57

Ne mogu da zakrpe rupe po ulicama a pred izbore zidaju skadar na bojani

progar 26.02.2015 18.14.10

Zna li se uopšte kada će konačno krenuti radovi na sremskoj gazeli? Nisu još završili imovno pravne stvari. Zemljište još nije eksproprijisano. Zna li neko šta se dešava, kada će to sve startovati?

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;