INFONET-468X60-BANNER

Srbija, posle 25 godina, gradi novu elektranu u 2015. (video)

18.12.2014. | Tanjug

Srbija će posle više od 25 godina početi da gradi novu termoelektranu Kostolac B3 u 2015. godini, zahvaljujući potpisanom ugovoru sa kineskim partnerima, najavio je direktor Termoelektrane i kopova Kostolac Dragan Jovanović.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Izgradnja će početi odmah po ratifikaciji tog dokumenta u Skupštini Srbije za drugu fazu paket projekta modernizacije termoelektrane Kostolac – rekao je Jovanović za „Tanjug“.

On je istakao da je sa kineskom „Eksim“ bankom postignut još povoljniji sporazum o kreditu za izgradnju Termoelektrane Kostolac B3 u odnosu na ranije pregovore. Kamata od 2,5 odsto je fiksna tokom celog perioda otplate kredita uz sedam godina grejs perioda i ukupno 25 godina otplate kredita, računajući i taj grejs period, naveo je.

- Novi termoblok će biti izgrađen za 58 meseci i realno je očekivati da se radovi završe do kraja 2019. godine, odnosno pre isteka grejs perioda za kredit, tako da se može reći da će kredit biti otplaćivan iz prihoda od proizvodnje struje iz nove termoelektrane – istakao je Jovanović.

Izgradnja nove termoelektrane za preduzeće TE KO Kostolac i za ceo EPS je od kapitalne važnosti jer je to najveća investicija u EPS u psolednjih 25 godina, istakao je Jovanović. On je naglasio da se radi izgradnji termobloka snage 350 megavata, koji će sam sebe otplaćivati, i po urađenoj analizi, posle 15 godina rada ta termoelektrana će zaraditi oko 800 miliona dolara.

- Paket aranžman za drugu fazu modernizacije Kostolaca obuhvata i proširenju kapaciteta kopa „Drmno“ sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje, što je dovoljno za rad sadašnjih i novog termobloka – dodao je Jovanović.

Nova termoelektrana biće, kaže, savremene koncepcije i imaće ugrađeni savremene elemente tehničke efikasnosti i zaštite životne sredine u skladu sa direktivama EU. U okviru prve faze modernizacije TE Kostolac koja je u toku, u saradnji sa kineskim partnerima, izvodi se revitalizacija blokova B1 i B2 i u planu je izgradnja postrojenja za odsumporavanje, uz prateće infrastrukturne objekte-železnice i pristaništa.

Paket aranžman za modernizaciju Kostolca ostvaruje se sa 85 odsto iz kineskog zajma, što je 1,06 milijardi dolara, i ostatak iz sredstava EPS-a i TE-KO Kostolac. Paket aranžman za modernizaciju TE-KO Kostolac zasnovan je na Sporazumu o ekonomskoj i tehnickoj saradnji u oblasti infrastrukture ranije potpisanom izmedu Vlada Srbije i Narodne Republike Kine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;