INFONET-468X60-BANNER

Kinezi se uključuju u gradnju obilaznice oko Beograda (video)

17.12.2014. | Tanjug

Vlada Srbije potpisaće memorandum o saradnji sa kineskom kompanijom „Sinohidro“ koji predviđa ukljucivanje kineskog partnera u gradnju obilaznice oko Beograda do Pančeva. To je na Ekonomskom forumu Kine i 16 zemlja SEE najavio državni sekretar u Ministrastvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Dejan Trtifunović.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

On je rekao da bi ta kineska kompanija trebalo da bude angažovana na završetku obilaznice od Dobanovaca do Bubanj potoka, ali i da nastavi trasu obilaznice do Pančeva, što će uključiti i izgradnju novog mosta na Dunavu.

- Saglasili smo se o tome s kompanijom „Sinohidro“ – rekao je Trifunović.

On je takođe kazao da se sa kineskim partnerima pregovara o izgradnji nove luke u Beogradu i da se razmatrajhu tri lokacije – ali da se najčešće pominje kao rešenje gradnja nove luke u blizini mosta Zemun-Borča. Prema njegovim rečima u infrastrukturno opremanje nove luke bi trebalo uložiti oko 220 miliona evra.

Kada je reč o obilaznici, do sada je izgrađen deo od Batajnice i do Dobanovaca do Straževice, a nedostaje deonica do Bubanj Potoka. Takođe, tu trasu treba završiti u punom profilu autoputa. To je tzv. prvi deo obilaznice, a drugi deo je od Bubanj Potoka do Pančeva.

Trifunović je kazao da bi u prvom kvartalu naredne godine trebalo da budu otvorene i koncesione ponude kineskih firmi za izgradnju dve deonice na Koridoru 11, od Beograda do Obrenovca i od Preljine do Požege. Prema njegovim rečima, projekti u saobraćajnoj infrastrukturi koji s4e realizuju trenutno u Srbiji vredni su 3,2 milijarde evra.

Predstavnici ministarstava zemalja u regionu su, takođe, istakli da je prioritet izgradnja putne i železničke infrastruktukture i da je to jedna od ključnih pretpostavki za razvoj privrede. Takođe, svi priželjkuju javno-privatna partnerstva, kao i koncesije, kako bi finansijski pokrili planirane investicije.

Državni sekretar u MInistarstvu privrede Dragan Stevanović je izjavio da je su javno privatna partnerstva veliki potencijal i da postoje dva modela koja predviđa zakon, a to su ugovorni odnos odnosno koncesija ili formiranje zajedničkog preduzeća.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;