INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Mihajlović: Manji budžet, rad samo na prioritetnim projektima

10.12.2014. | Tanjug

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je sinoć da će budžet tog ministarstva u 2015. godini biti manji za gotovo 10 milijardi dinara, istakavši da će se iduće godine raditi samo na prioritetnim projektima, dok će ostali morati da sačekaju 2016.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Prema njenim rečima, već su definisani prioriteti za 2015.

- To su projekti koje imamo u vezi sa „Železnicama“, odnosno ruski i češki kredit za modernizaciju i elektrifikaciju železnice i novi vagoni. Ukoliko se budemo dogovorili tu će svakako doći i rekonstrukcija pruge Beograd-Budimpešta, projekat „Beograd na vodi“, auto-put i putevi... Za sve drugo neće biti dovoljno novca i treba sačekati 2016 – rekla je Mihajlović.

Govoreći o konverziji prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu Mihajlović je istakla da se trenutno radi na analizi efekata konverzije i da će do kraja prvog kvartala sledeće godine biti donet poseban zakon koji će to pitanje da reši. Ona je naglasila da je veoma važno, kada se bude donosila odluka da li će konverzija biti sa naknadom ili bez nje, da o tome postoje jasni podaci, i ponovila da smatra da je minimalna naknada najbolje rešenje.

Upitana o rušenju nelegalnih objekata, Mihajlović je ukazala na činjenicu da trenutno ima 1,5 miliona nelegalno izgrađenih objekata u Srbiji i poručila da će država legalizovati „sve što može“.

- Država će da legalizuje sve što može, ali ono što je nedopustivo jeste izgradnja u parku prirode, odnosno prvoj zoni zaštite. Sve što je tu građeno biće srušeno, kao i u koritima reka i na njihovoj obali – rekla je Mihajlović.

Kada je reč o građevinskoj industriji u Srbiji i dobijanju građevinskih dozvola Mihajlović je poručila da je cilj Vlade Srbije da do kraja 2015. bude uvedena elektronska dozvola.

- Ako može Makedonija, uz sve dužno poštovanje, da ima elektronsku dozvolu, kako je moguće da Srbija ne može? Može, ali pitanje je samo da li hoćemo – rekla je Mihajlović.

Osvrnuvši se na aktuelnu situaciju u vezi sa izgradnjom gasovoda „Južni tok“, ministarka je rekla Srbija mora da razmišlja o alternativnom pravcu snabdevanja gasom, poput povezivanja gasovoda Niš-Dimitrovgrad sa Turskom.

- Skladište u Banatskom dvoru i postojeći pravac snabdevanja gasom mogu kratkoročno da obezbede stabilnost, mada ne 100 odsto. Mi treba da se ponašamo kao da Južnog toka neće biti i da za narednih 10 do 15 godina razmišljamo o alternativama u snabdevanju gasom – rekla je ona.

Mihajlovićeva je rekla bi nakon izrade projektne dokumentacije, gasovod između Niša i Dimitrovgrada, kao interkonekcija ili dvosmerni gasovod koji povezuje gasne mreže Srbije i Bugarske, mogao da bude sagrađen za dve i po godine.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;