SFSOPLATE-468X60-BANNER

Obnova pančevačkih kula biće završena do kraja 2014. godine

08.08.2014. | RTV

Pančevačke kule - svetionici jedinstvene su takve vrste u Evropi. Podignute da bi olakšale prolaz parobroda iz Dunava do tamiškog pristaništa vremenom su izgubile svoju funkciju, ali su ostale simbol grada.Da bi se sprečilo propadanje ovih vremešnih dama pre par godina uz pomoć pokrajine počela je njihova rekonstrukcija koja će biti završena krajem ove godine.

Kule svetionici, simbol Pančeva, koje se nalaze na ušću Tamiša u Dunav jedine su u paru na celom toku Dunava i kao takve imaju status spomenika kulture od izuzetnog značaja.

Vodene kapije grada podsećaju na vreme kada je Pančevo bilo veliki industrijski centar na čijim se rekama odvijao intenzivan saobraćaj. Do izgradnje kula pre 105 godina nasukani brodovi u ovom delu bili su čest prizor. Svetionici su, međutim, funkciju izgubili nestankom parobroda i zatvaranjem pristaništa na Tamišu.

Godinama su bili zapušteni. Ozbiljnija rekonstrukcija krenula je uoči obeležavanja njihove stogodišnjice. Unutrašnjost kula obnovljena je 2008. godine, a prošle godine sredstvima pokrajine i grada završeni su radovi na levoj kuli.

Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić obišao je svetionike da bi utvrdio šta je urađeno i kako će teći dalja rekonstrukcija.

Druga kula trebalo bi da bude rekonstruisana do kraja ove godine. Pored želje da se zadrži prvobitni izgled otišlo se i korak dalje, pa su sačuvani i pojedini potpisi na zidovima svetionika s početka dvadesetog veka kao još jedno svedočanstvo prošlog vremena.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

XELLA SRBIJA
XELLA SRBIJA
LAZAREVAC-VREOCI
www.xella.rs

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;