SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Fasade koje proizvode struju

23.11.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Iako su odličan izvor obnovljive solarne energije, tradicionalni fotonaponski paneli imaju neke nedostatke u dizajnu. Jedan od glavnih je to što im je potreban veliki otvoreni, ravni prostor za instalaciju. Kao rešenje za ovo nemačka firma AVANCIS, specijalizovana za tankoslojnu fotonaponsku tehniku, proizvela je SKALA, sistem integrisanog fotonapona u zgradama za fasade (BIPV).

Skala

SKALA fasade (Foto: SKALA)

Fasade su najčešće pasivni elementi zgrade. Iako mogu pružiti podršku aktivnim sistemima za termoizolaciju i protok vazduha, one obično ne koriste energiju zgrade. SKALA paneli menjaju ovo jer fasade koriste BIPV modularni sistem bez okvira za proizvodnju solarne energije za zgrade.

Svaki modul je veličine 158,7x66,4cm i debljine 3,8cm. Ova veličina je slična dimenzijama staklenih fasadnih panela, što SKALA čini pogodnom za izradu obloga. Ako je potrebno, SKALA BIPV se mogu iseći i prilagoditi veličini panela.

SKALA fasadni paneli se lako postavljaju i integrišu, nemaju okvir i ne koriste mehaničke stezaljke na prednjoj strani. Umesto toga, oni koriste sistem zadnje šine koja se pričvršćuje na strukturu. U slučaju kiše, unutrašnji slojevi obezbeđuju toplotnu izolaciju i kontrolu pare, dok spoljašnji sloj, koji se u ovom slučaju sastoji od SKALA panela, sprečava prodor kiše. Moduli se takođe mogu postaviti uz druge materijale kao što su aluminijum, drvo i metalne obloge.

Moduli se mogu naći u više boja uključujući crnu (standardnu boju), sivu, zelenu, plavu i zlatnu. Boja utiče na apsorpciju i efikasnost sunčeve energije. BIPV svetlije boje će proizvesti nešto manje energije od onih tamnijih boja. Međutim, pošto su paneli namenjeni da pokriju značajne delove zgrade, oni i dalje mogu generisati dovoljno energije za napajanje prostora. Za čistu rezervnu električnu energiju u slučaju ekstremnih vremenskih ili drugih okolnosti, paneli se mogu koristiti zajedno sa drugim sistemima obnovljive energije.

Solarne građevinske obloge imaju nekoliko prednosti. Mogu se koristiti za smanjenje ugrađenog ugljeničnog otiska zgrade i generisanje dovoljne količine električne energije. Zbog napredne tehnologije koja se koristi za proizvodnju BIPV panela, oni su veoma efikasni čak i u nepovoljnim vremenskim uslovima.

Smanjenje emisije ugljenika

Jedna od ključnih prednosti ugradnje solarnih obloga u konstrukciju je način na koji smanjuje emisiju ugljenika. Ovo se odnosi i na proizvodnju energije u zgradi i na njen ugrađeni ugljenični otisak. Prvenstveno jer integracijom solarnih panela u omote zgrada nema mnogo oslanjanja na druge oblike proizvodnje energije.

Širom sveta, zemlje pokušavaju da pređu sa izvora energije zasnovanih na fosilnim gorivima na obnovljive izvore kako bi pomogle planeti. Korišćenjem SKALA fasada, ova promena je jednostavna jer obloga može zadovoljiti veći deo energetskih potreba zgrade. Ako postoji potreba za dodatnom energijom, mogu se koristiti i drugi obnovljivi izvori u zavisnosti od toga šta najbolje odgovara lokalnim klimatskim uslovima.

Drugo, pošto SKALA fasade koriste solarnu energiju za pokretanje zgrada tokom svog životnog veka, ovo se može koristiti za smanjenje ugrađenog ugljeničnog otiska u svakom prostoru, uključujući gasove staklene bašte koji su emitovani tokom izgradnje zgrade, transporta materijala i bilo koje druge emisije vezane za proizvodnju.

Ugrađivanjem tehnologija obnovljivih izvora energije kao što su SKALA fasade i druge strategije za smanjenje emisija, tone daljih emisija gasova staklene bašte mogu se izbeći. Vremenom, ove izbegnute emisije poništavaju one koje utiču na ugrađeni ugljenični otisak. Ovo omogućava da prostori budu ugljenično neutralni (ili čak ugljeni negativni) u roku od nekoliko godina od izgradnje.

Još jedna prednost je što su ovi paneli odlični u stvaranju energije za prostore. Većina solarnih panela je pogodna za regione koji su sunčani i suvi. Međutim, SKALA moduli su dizajnirani da rade u svim vrstama klime kako bi efikasno snabdevali zgrade strujom. Zbog ove fleksibilnosti, SKALA fasade imaju potencijal da se koriste širom sveta i obezbeđuju prostore čistom energijom.

Gradnja sa SKALA fasadnom oblogom

Nedavno je arhitekta Peter Kennon dizajnirao poslovnu zgradu u Melburnu u Australiji. Ona će biti u potpunosti obložena sa 1.182 SKALA panela. SKALA tankoslojni solarni paneli su odobreni za upotrebu u Evropi pre nekoliko godina, a sada polako stiču priznanje i u drugim delovima sveta. U skladu sa strogim građevinskim pravilima Australije, paneli su trenutno podvrgnuti završnim testovima za odobrenje za projekat poslovne zgrade. Ako testovi budu uspešni, onda će SKALA paneli moći da se koriste u budućim projektima širom zemlje.

Kennon veruje da je ovo odličan sistem za Australiju zbog lakog pristupa sunčevoj svetlosti i australijske klime. Materijal ima potencijal da se koristi u drugim projektima kako bi se minimizirala zavisnost od neobnovljivih izvora energije. Trenutno, fosilna goriva poput uglja i gasa proizvode 70% potreba za električnom energijom u Australiji. Korišćenje solarnih obloga kao što je SKALA u velikoj meri bi ublažilo oslanjanje na tradicionalne izvore energije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;