INFONET-468X60-BANNER

Betonsko-staklena sfera kao "dodatak" fabrici

08.10.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Jedan od poslednjih projekata brazilskog arhitekte Oskara Nimajera "Niemeyer sphere" realizovan je posthumno u Lajpcigu u Nemačkoj. Ova "sfera" krasi zgradu fabrike iz 19. veka čije prostorije koristi Kirow, proizvođač mehanizacije iz oblasti građevinskih mašina i opreme za železnicu. Nalazi se prikačena za gornji ugao zgrade odakle se pruža pogled na grad.

"Niemeyer sphere" (Foto: Eyrise)

Priča vezana za ovaj poduhvat krenula je još davne 2011. godine, kada se slavnom brazilskom arhitekti obratio Ludwig Koehne, vlasnik fabrike Kirow. Zahtev je bio da žele proširenje, odnosno izgradnju produžetka fabričke menze. Nimajer je uradio skice ali je ubrzo nakon toga preminuo 2012. godine, nakon čega je njegov asistent Jair Valera preuzeo dalji razvoj projekta. Realizaciju su preuzele arhitekte iz Harald Kerna, postavivši proširenje koje karakteriše "Eyrise" tehnologija koja nudi zaštitu od sunca uz "poštovanje”"dizajna.

"Niemeyer sphere" (Foto: Eyrise)

Velika betonsko-staklena bela sfera je prečnika 12 metara. U okviru nje se nalaze gornja i donja hemisfera gde su smešteni restoran i bar. Za izradu okvira za dve betonske školjke ručno je napravljeno 50 drvenih kalupa. Rešetkasta staklena fasada se sastoji od 144 pojedinačno proizvedenih trouglastih staklenih modula različitih veličina koji trenutno potamne i posvetle zahvaljujući "Eyerise" naprednoj tehnologiji stakla sa tečnim kristalima. Za kontrolu se koristi Bespoke aplikacija. Kai Beckmann iz kompanije Merck kaže da je prostor održiv jer se kontroliše energetski otisak zahvaljujući tehnologiji koja to omogućava pružanjem nevidljivog zaklona od sunca sprečavajući pregrevanje.

"Niemeyer sphere" (Foto: Eyrise)

Ludwig Koehne  je rekao da se Nimajeru svidela ideja o stvaranju prostora koji će biti od koristi zaposlenima u fabrici a koji će sa druge strane predstavljati element iznenađenja jer je u pitanju futuristička kontrukcija ugrađena u srce industrijskog kompleksa. Shodno njegovoj otvorenosti ka novinama koju je imao tokom života, sigurno je da bi odobrio upotrebu inovativne tehnologije u ostavrenju svoje vizije.

"Niemeyer sphere" (Foto: Eyrise)

Sfera ustvari predstavlja spoj umetnosti i tehnologije, postavljajući nove standarde u arhitekturi za naš sve digitalniji svet. 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;