INFONET-468X60-BANNER

Održivi gradski blok u Hamburgu

20.02.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Nedavno je završen novi gradski blok "KPTN" u okviru hamburške četvrti HafenCity. Nemačka arhitektonska firma blauraum Architekten je inspiraciju za svoj projekat našla u "gradu skladišta" odnosno istorijskoj hamburškoj četvrti Speicherstadt poznatoj po skladištima.

"KPTN" (foto: Marcus Bredt, blauraum Architekten)

Projekat čine objekti mešovite namene - pet zgrada koje izgledom podsećaju na ta istorijska skladišta koja karakterišu fasade od opeka. Građevine će štedeti energiju i biti dugoročno prilagodljive. Sa nivoom potrošnje energije znatno nižom od one koju propisuje Nemačka direktiva za očuvanje energije, EnEV 2009, projekat je kandidat za dobijanje HafenCity (Gold) sertifikata - za zaštitu životne sredine.

"KPTN" (foto: Marcus Bredt, blauraum Architekten)

"KPTN" je zamišljen kao "grad unutar grada" i sadrži bioskop, pozornicu Hafenbühne, restorane, barove, hotel Pierdrei, prodavnice, podzemnu javnu garažu i 220 stanova koji će biti dodeljeni besplatno ili će biti odobrene subvencije za njihovu kupovinu. Stanari će imati pristup igralištima na krovu i uređenim unutrašnjim dvorištima. Stanovi će biti od studija i apartmana, pa sve do trosobnih i četvorosobnih za porodice. Uprkos raznovrsnom programu, ovaj otvoreni i fleksibilni kompleks predstavlja jedinstvenu celinu i prostire se na sedam-osam spratova, sa dva sprata smeštena pod zemljom.

"KPTN" (foto: Marcus Bredt, blauraum Architekten)

Arhitekte su za "KPTN" rekle da se može posmatrati kao moderno hibridno gradsko skladište koje može odgovoriti na promenjive zahteve. Mali stanovi se mogu kombinovati tako da formiraju veće jedinice, dok se prostorije za maloprodaju mogu fleksibilno podeliti. Održiva gradnja se shodno tome definiše kao dugoročna prilagodljivost.

"KPTN" (foto: Marcus Bredt, blauraum Architekten)

Materijali korišćeni za projekat su odabrani u odnosu na dug upotrebni vek, odnosno gledala se trajnost, otpornost na vremenske uslove, habanje površina, da stolarija bude sa što manje održavanja, da se koriste reverzibilne metode povezivanja komponenata koje se lako mogu zameniti novim.

Deo gde se nalaze hotel i bioskop zaštićeni su balkonom od poplave. Ugrađeni su i inovativni HafenCity prozori sa fiksnim solarnim "panelima", zvučno izolovanim zastakljenjem u vidu kliznih vrata i operativnim prozorima koji omogućavaju prirodnu ventilaciju.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;