INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pametan grad sa 7,5 miliona biljaka

29.10.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Italijanski arhitekta Stefano Boeri predstavio je planove za stvaranje pametnog grada prekrivenog zelenilom u Kankunu u Meksiku, koji treba da bude "pionir" projekat za ekološki efikasniji razvoj. U planu je da “Smart Forest City Cancun” bude izgrađen na lokaciji od 557 hektara u blizini ovog meksičkog grada. U okviru njega će biti zasađeno oko 7,5 miliona biljaka, uključujući brojne vrste drveća, žbunja i grmlja.

Smart Forest City Cancun

“Smart Forest City Cancun” (foto: Stefano Boeri)

Ovaj projekat je nešto kao "botanička bašta" u savremenom gradu. Koncept se zasniva na majanskoj kulturi i njihovom odnosu prema prirodnom i svetovnom. Predstavlja urbani ekosistem u kojem su priroda i grad isprepleteni i deluju kao jedan organizam. Čini deo većeg Boerijevog projekta “Forest City“ koji će karakterisati gradovi sa neboderima prekriveni biljkama. Boerijeva firma se nada da će projekat biti izgrađen umesto ogromnog tržnog centra i pošumiti mesto koje je pretvoreno u kamenolom zbog hotela.

Zahvaljujući novim javnim parkovima i privatnim vrtovima, zelenim krovovima i fasadama, uspostaviće se ravnoteža između zelenih površina i izgrađenih objekata i infrastrukture, rekli su iz firme.

S obzirom na zabrinutosti zbog klimatskih promena, zagađenja, uništavanja staništa i izumiranja životinja, iz Boerijeve kompanije veruju da bi grad mogao biti "pionir" kada su projekti ove vste u pitanju. “Smart Forest City” apsorbovaće 116.000 tona ugljen dioksida, sa 5.800 tona CO2 koje će skladištiti na godišnjem nivou.

Smart Forest City Cancun

“Smart Forest City Cancun” (foto: Stefano Boeri)

Podacima koji će bi sakupljani kroz različite vrste aplikacija koje će koristiti koncept “pametnog” grada upravljaće se uz "potpuno poštovanje privatnosti građana" i oni će se koristiti za poboljšanje različitih aspekata života grada.

- Senzori bi bili raspoređeni unutar građevina i oni bi prikupljali i delili relevantne informacije, koje bi nakon toga bile skladištene, analizirane i pretvorene u predloge za podršku svakodnevnom životu - dodaje se. Prevencija širenja bolesti i maksimalno korišćenje energije su samo neke od stvari koje bi mogle da budu od koristi. Npr. praćenjem energetskih tokova, korisnicima bi mogle da se predlože određene mere štednje.

Boeri je u saradnji sa nemačkom inženjerskom kompanijom Transsolar osmislilo da “Smart Forest City Cancun“ bude samodovoljan tj. da može da obezbedi proizvodnjiu za sopstvene potrebe kada su u pitanju hrana i energija. Među elementima koji su uključeni u promociju kružne ekonomije su solarni paneli i poljoprivredna zemljišta koja će se navodnjavati ugrađenim vodovodnim sistemom.

Smart Forest City Cancun

“Smart Forest City Cancun” (foto: Stefano Boeri)

Voda će se skupljati u basene na ulazu u grad, u okviru kojih će se nalaziti i toranj za desalinizaciju, nakon čega će se distribuirati po kanalima. Zemljište na kome će se se ovo nalaziti biće okruženo "vodenim vrtovima" koji će ga štititi od poplava zbog blizine Karipskog mora. Ovi “kanali” ili vodeni putevi se mogu koristiti i za plovidbu.

Projekat će karakterisati i interni električni i poluautomatski sistem mobilnosti koji je razvila kompanija iz Milana koja se bavi urbanim planiranjem i trasportom u urbanim sredinama MIC (Mobility in Chain). Sistem podrazumeva da će svi stanovnici vozila ostavljati na periferiji.

“Smart Forest City Cancun” obezbediće dom za 130.000 stanovnika, koji će ujedno biti i “baštovani” jer će se brinuti o biljkama koje se tu nalaze. Stanovi će biti raznovrsni i uključivaće i one pristupačnije namenjene studentima, istraživačima i profesorima.

Zamišljeno je da kompleks postane centar za napredna istraživanja sa šest objekata koji se bave nekim od vodećih pitanja današnjice: bio-zdravstvenom zaštitom, astrofizikom i planetama, obnovom koralnog grebena, preciznom poljoprivrednom i regenerativnom tehnologijom, pametnim gradovima i mobilnošću i robotikom.

Smart Forest City Cancun

“Smart Forest City Cancun” (foto: Stefano Boeri)

Kako su iz kompanije rekli ideja koja stoji iza ovog projekta posvećena je stvaranju okruga koji će biti posvećen istraživanju i inovacijama (iz oblasti molekularne biologije, robotike i sl.). Tu bi se na jednom mestu sastale akademske institucije i istraživački centri, zajedno sa velikim multinacionalnim korporacijama i novim generacijama studenata i istraživačima, kako iz Meksika tako i ostatka sveta.

U martu ove godine predstavljen je ovaj plan i projekat ali se i dalje čeka odobrenje. Projekat je deo novog talasa koji uključuje pametne gradove koji su predloženi za područja širom Severne Amerike.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;