INFONET-468X60-BANNER

Projekat za grad budućnosti

05.12.2018. | Eric Baldwin | Arch Daily

Holandska arhitektonska firma UNStudio predstavila je urbanu viziju „City of the Future“ za područje pod nazivom Central Innovation District (CID) u Hagu. Projekat pod nazivom „Socio-Technical City“ pokriva površinu od 1 kvadratnog kilometra u samom centru grada. Cilj predloga je da se ova lokacija pretvori u zeleni stambeni kvart koji će biti samoodrživ i u okviru koga će se nalaziti poslovni prostor, urbani i javni prostori i to iznad postojeće železničke infrastrukture.

City of the Future

City of the Future (foto: Plompmozes)

Projekat je započet u januaru 2018. godine, kada je 10 multidisciplinarnih projektnih timova zaduženo za istraživanje novih načina gradnje gradova koristeći pet lokacija za testiranje, i to u Amsterdamu, Roterdamu, Hagu, Utrehtu i Ajndhovenu.

UNStudioov koncept „Socio-Technical City“ kombinuje dva najveća izazova sa kojima se suočavaju gradovi u budućnosti, a to su urbanizacija i održivost, i fokusira se posebno na pitanja o tome kako oblast kao što je CID može biti samoodrživa i energetski neutralna. Projekat kreira seriju „kapija“ napravljenih da postanu katalizatori susretanja i inovacija.

City of the Future

City of the Future (foto: Plompmozes)

Uz uzvišeni urbani nivo koji pokriva tj. nalazi se iznad postojeće pruge, urbanistička vizija UNStudia razlikuje brojna tehnička „područja" koja se odnose na glavna tranziciona pitanja našeg vremena: energiju, cirkulisanje, mobilnost, klimatsko prilagođavanje/upravljanje vodama i proizvodnju hrane. Ova područja se zatim vizuelizuju kroz „kapije“: arhitektonske „intervencije“ koje nude praktična rešenja problema isto tako kao i funkcionalna i atraktivna za specifične teme - geotermalna elektrana kao simbol za energetsku tranziciju, hiperlup stanica kao orijentir za pokretljivost, postrojenje za prečišćavanje vode „Biopolus“ kao simbol za cirkulisanje. Ove „kapijeׅ“ su katalizatori susretanja, oni povezuju susedstva i ljude i stoga stvaraju plodno tlo za inovacije.

City of the Future

City of the Future (UNStudio)

Koncept sa „kapijama“ je inspirisan samom lokacijom. Postojanje tri međugradske stanice u okviru prostora koji može da se prepešači predstavljaju neprevaziđenu priliku da ovu oblast transformišu u jedan „Metropolitan Superhub“ - sistem tesno povezanih terminal koji je po veličini uporediv sa aerodromom Amsterdam Schiphol. Takođe pruža mogućnost stvaranja prostora za nove oblike održive mobilnosti, kao što je hiperlup, sa slobodnim plutajućim sistemom električnih skutera i vozilima koja se kreću bez vozača, povezujući različite načine javnog prevoza. Nakon izgradnje ovog uzdignutog urbanog nivoa, „Metropolitan Superhub“ postepeno može postati gradski centar. Grad će rasti oko ovog dela i povezaće se sa njim, stvarajući gusto naseljeno područje bez presedana u Holandiji. Sa tim u vezi će i postrojenje geotermalne energije biti centralna lokacija energetskog snabdevanja i kao takva važna „kapija“ za CID. Energetska „kapija“ nije samo geotermalna elektrana, već i most koji povezuje susedstva, zimsku baštu i radni prostor za startapove. Shodno tome će Ali će i predstavljati simbol za energetsku tranziciju i postaće neka vrsta „energetske katedrale“.„ Biopolus“ će imati još jednu „kapiju“, kružni sistem koji će obezbediti snabdevanje lokalnom hranom i vodom.

City of the Future

City of the Future (Arch Daily)

„Biopolus“ će obezbediti da se otpadne vode iz novog dela grada prečišćavaju, a hranljivi materiji koji se ispuste koriste za kultivaciju useva. Otpadne vode će upumpavanjem preko cevi sa najvišeg nivoa prelaziti  kroz različite procese prečišćavanja do najnižeg nivoa, čime će se proizvoditi voda za piće koja će zatim ponovo ulaziti u sistem. „Biopol“ je urbana farma, vertikalni park i obeležje cirkularne ekonomije. Klimatske promene predstavljaju značajne faktore rizika za područje, kao što su poplave i pregrejavanje. Danas se kišnica, otpadne vode i sive vode odlažu kroz jedan odvodni sistem, dok je u „Socio-Technical City“ to razdvojeno u različite sisteme. Otpadne vode se odvode kroz podzemne cevi, međutim relativno čista kišnica se ponovo koristi i na javnim mestima -za navodnjavanje, vodene objekte na trgovima (fontane) i vodopade.

City of the Future

City of the Future (Arch Daily)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;