INFONET-468X60-BANNER

Grad plutajućih piramida

04.05.2018. | Adam Williams | New Atlas

Pierpaolo Lazzarini, italijanski projektant koji stoji iza plutajuće kuće „UFO 2.0“ ponovo je zadivio svojom kreacijom. Ovog puta je osmislio plutajući grad koji bi se sastojao od solarnih zgrada u obliku piramida. Projekat „Wayaland“ je i dalje u fazi razvoja, ali se Lazzarini nada da će obezbediti potrebna sredstva za početak izgradnje preko crowdfunding kampanje.

Slika 1. „Wayaland“ (foto: Pierpaolo Lazzarini)

„Wayaland“ bi činila grupa plutajućih piramidalnih objekata koji bi se zvali „Waya“ i bili inspirisani majevskom i japanskom arhitekturom. Bili bi različitih veličina i namena, tako da bi neki bili kuće, dok bi se drugi mogli koristiti na primer kao staklenici, hoteli i bioskopi. Najveći bi se uzdizao 30m iznad linije vode.

Slika 2. „Wayaland“ (foto: Pierpaolo Lazzarini)

Moduli „Waya“ bi bili konstruisani od fiberglasa, ugljeničnih vlakana i čelika i postavljeni na velike plutajuće platforme koje bi imale podrume pogodne za podvodne spavaće sobe. Konstrukcije bi se pomerale uz pomoć motora i u okviru njih bi se nalazila mala marina za brodove i sidrište za ostala plovila. Svaka od konstrukcija bi se napajala električnom energijom iz solarnih krovnih panela i vodenih turbina.

Slika 3. „Waya“ (foto: Pierpaolo Lazzarini)

Ovaj projekat zahteva ozbiljno razmatranje ali je Lazzarini definitivno odlučio da ga sprovede u delo. Kaže da će za izgradnju prvog i najmanjeg „Waya“ modula trebati 350.000 evra.

Slika 4. „Waya“ (foto: Pierpaolo Lazzarini)

Da bi obezbedio novčana sredstva, planira da pokrene crowdfunding kampanju i ponudi ljudima boravak u modulu po ceni od 1.000€ za noćenje. Druge obećane prednosti uključuju glasanje o tome gde će „Wayaland“ biti lociran uz unapred odabranu listu pogodnih lokacija, kao i poziv na planirano svečano otvaranje 2022. godine.

Slika 5. „Waya“ (foto: Pierpaolo Lazzarini)

Više o ovome možete pogledati na video snimku ispod.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

EURO TERMIK
EURO TERMIK
KRALJEVO-VRDILA
www.eurotermik.rs

MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;