INFONET-468X60-BANNER

Prozirne zelene kule pomažu u čišćenju vazduha u Hong Kongu

22.02.2018. | Nicole Jewell | Inhabitat

Arhitekta Suraksha Acharya iz firme Midori Architects je predložio par ultra-zelenih prozirnih kula koje bi krasile horizont Hong Konga. Futuristički neboderi „Aero Hive“ bi imali organsku fasadu koja bi bila „preplavljena“ zelenilom koje vodi do otvorenih krovnih vrtova kula. Koncept je zasnovan na kreiranju simbola održivog dizajna za grad - jedinstveni dizajn prilagođen izazovima lokalne klime i smanjenju emisije CO2 u tom području.

Slika 1. „Aero Hive“ (foto: Midori Architects)

Acharyev projekat, koji je nedavno pobedio na  „Skyhive Skyscraper Challenge“ ima za cilj da obezbedi šumoviti horizont Hong Kongu i da stvori simbol održivosti. Iako je estetski pogodan za profil Hong Konga koji čine veliki neboderi „Aero Hive“ je takođe i strateški projektovan da izdrži lokalnu klimu. Pažljivo su odabrani oblik i veličina dve kule, kao i materijali za gradnju, u cilju što boljeg prilagođavanja gradskom suptropskom vremenu i ekstremnim vetrovima.

Slika 2. „Aero Hive“ (foto: Midori Architects)

Prema rečima arhitekte, projekat ima za cilj da promeni ideje kada su u pitanju zeleni neboderi. „Aero Hive“ ima za cilj da promeni ustaljeno mišljenje da savremene visoke zgrade ne mogu biti prirodno ventilisane zbog svoje visine i sa tim u vezi nudi novine koje su u suprotnosti sa tipičnim hermetički zapečaćenim „staklenim kutijama“, koje služe kao model održivosti.

Uglovi zgrada su precizno poravnati kako bi se omogućilo da bacaju senke jedni na druge u toku dana, pa otuda i okruglasti oblik kula. Osim toga, porozno oblaganje omogućava optimalnu cirkulaciju vazduha u celoj zgradi. Dublo zastakljeni prozori čine oblogu koja je optimizovana tako da dovodi u unutrašnjost difuzno prirodno svetlo, a ograničava ulazak direktnom sunčevom zračenju.

Slika 3. „Aero Hive“ (foto: Midori Architects)

Na vrhu uvrnutih kula će se nalaziti dve krovne površine, koje će biti otvorene za javnost u vidu gradske bašte. Zelenilo ima dvostruku ulogu - pomaže očuvanju javnog zelenog prostora u gradu, ali iima i efekat „urbanog toplotnog ostrva". Bujni krovni vrtovi pomoći će stvaranju prirodnog staništa za lokalne ptice, ali će i filtrirati zagađivače i smanjiti CO2.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;