INFONET-468X60-BANNER

Sfere koje spajaju radno okruženje i tropsku šumu

30.01.2018. | David Szondy | New Atlas

Amazon je otvorio centralno mesto svog novog sedišta vrednog 4 milijarde USD u Sijetlu. Sastoji se od tri ogromna međusobno povezana objekta koji su u formi staklenih i čeličnih kugli. „Spheres“ pomućuje linije između radnog okruženja i staklene bašte kombinujući otvoreni radni prostor sa okruženjem koje čine tropski vrtovi nalik onim u kišnim šumama zajedno sa drvećem višim od 13 metara.

Slika 1. „Spheres“ (foto: Amazon)

Amazon je primećen zbog svoje otvorenosti za inovacije i novog kampusa u centru grada koji odražava sve ovo. Uz oko 40 konvencionalnih zgrada nalik staklenim kutijama koje čine veliki deo kampusa, kompanija je odlučila da doda nešto malo drugačije.

„Spheres“ je stvoren shodno studijama koje pokazuju da radna mesta koja su direktno povezana sa prirodom podstiču kreativnost. U okviru njega je „smešteno“ 40.000 biljaka od kojih preko 400 spada u retke vrste iz botaničkih vrtova, rasadnika i programa konzervacije sa pet kontinenata i iz 50 zemalja.

Slika 2. „Spheres“ (foto: Amazon)

Većina ovih biljaka izabrana je iz ekosistema kišnih šuma. To su biljke koje dobro funkcionišu na hladnim, vlažnim planinama visine od 900 do 3.000 metara i vodom se snabdevaju direktno iz vazduha. Najveći primerak je Ficus rubiginosa nazvan „Rubi" iz kalifornijskog rasadnika, koji je visok 17m i širok 7m.

Slika 3. „Spheres“ (foto: Amazon)

Da bi se održala unutrašnja temperatura od 22°C u toku dana i 14°C noću, na 2.643 zastakljena prozora je postavljen međusloj od tankog filma koji pruža  zaštitu od infracrvenih zraka i istovremeno propušta svetlost. Tri sfere raspona veličina od preko 27,4 metara visine i prečnika 40 metara formiraju jedno zatvoreno okruženje, sa otvorenim protokom vazduha između njih i sjajnim podnim grejanjem i hlađenjem kako bi se zadržala atmosfera sa 60-85 odsto vlage.

Slika 4. „Spheres“ (foto: Amazon)

Među vodopadima, epifitskim stablima i četvorospratnim živim zidom nalaze se sale za sastanke i otvorena dvorana.

„Spheres“ će uključivati centar za posetioce pod nazivom „Understory“ koji će uključivati potpuno impresivan doživljaj o nauci, inženjeringu i biljkama koje „stoje“ iza ovih sfera.

Slika 5. „Spheres“ (foto: Amazon)

„Naš cilj sa „Spheres“ je bio da stvorimo jedinstveno mesto za okupljanje gde zaposleni mogu međusobno da sarađuju i inoviraju, i gde bi se građani Sijetla mogli okupljati kako bi doživeli prirodu u samom centru grada", kaže John Schoettler, potpredsednik Global Real Estate and Facilities u Amazonu. „Veoma sam ponosan i zahvalan čitavom timu koji je učinio da „Spheres“ postane realnost - napravili su odličan posao od dizajna pa sve do završnih radova. Oduševljeni smo što zvanično otvaramo vrata ovog objekta."

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;