INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

10 primera zgrada novog doba postmodernizma

24.01.2018. | Amy Frearson | Dezeen

Era postmodernizma u arhitekturi je daleko od svog kraja, sudeći prema projektantu Adamu Nathanielu Furmanu. Da bi to dokazao, odabrao je 10 projekata, koji će biti prikazani u daljem tekstu. Uključio je veliki broj holandskih gradskih kuća i neboder projektovan da podseća na sat-kulu.

Kao osnivač Postmodern Society, Furman se aktivno zalaže i lobira da se poveća svest o arhitekturi iz perioda poznog 20. veka. Zajedno sa arhitektom Terryjem Farrellom, koji je projektovao brojne postmoderne simbole 1980-ih, upravo je objavio knjigu pod naslovom „Revisiting Postmodernism“. U njoj tvrdi da postmoderna arhitektura trenutno ide u pravcu oživljavanja uprkos mnogim portivljenjima.

U knjizi Furman otkriva i neke od najupečatljivijih rezultata ovog ponovnog oživljavanja, od MVRDV-ovog tržnog centra u obliku potkovice u Roterdamu, do kuće sa karakterom u Eseksu koju su kreirali FAT i Grayson Perry.

„Nameravali smo da predstavimo mlađoj publici to da arhitektura može biti vizuelno komunikativan medijum kroz koji se istražuju zajednički i individualni identiteti, a preko koje se predstavlja i prelama savremena kultura", rekao je.

„Ovo može biti proslava pluralizma koji aktivno i simbolično obuhvata haotičnu, kompleksnu, globalnu prirodu sveta".

U nastavku će biti prikazano 10 primera:

House for Essex - Velika Britanija - 2015 - FAT i Grayson Perry

Bez potrebe za uvodom, ova kuća za odmor u Eseksu bila je projektovana da bude hram izmišljenom liku - Julie Cope.

Furman je to opisao kao „pravi manifest kako arhitektura može biti komunikativna, popularna, duboko iskrena dok pruža veliko zadovoljstvo sa šarenilom na neočekivan i maštovit način, a još je i puna ukrasa, rukotvorina, istorije a uz to uključuje i sjajnu umetnost".

Slika 1. House for Essex (preuzeto sa www.dezeen.com)

Inntel Hotel - Holandija - 2010 - WAM Architecten

Urađen u stilu tradicionalne holandske gradske kuće ovaj hotel u Amsterdamu se stapa u ambijent.

WAM Architecten je izgradio ono što je nesumnjivo najbizarniji od svih nedavnih holandskih primera novog talasa postmodernizma", rekao je Furman.

Slika 2. Inntel Hotel (preuzeto sa www.dezeen.com)

Chung Tai Chan Temple - Tajvan - 2001 - CY Lee

Ovaj budistički hram je jedan od nekoliko projekata tajvanskog arhitekte CY Lee koji ima za cilj ponovnu upotrebu lokalnih motiva.

Furman ga opisuje kao „građevinu koja podseća na Gravesovo „Swan and Dolphin“ odmaralište samo sa većom dozom simetričnosti".

Slika 3. Chung Tai Chan Temple (preuzeto sa www.dezeen.com)

Al Yaqoub Tower - Dubai - 2013 - Adnan Saffarini

Londonski „Big BenĹ je bio inspiracija za ovaj neboder od 328 metara u Dubaiju.

„„Al Yaqoub Tower“ je projekat Adnana Saffarinija koji podseća na „Elizabeth Tower“ u okviru Vestminsterske palate, samo bez sata", rekao je Furman.

Slika 4. Al Yaqoub Tower (preuzeto sa www.dezeen.com)

School of Slavonic and East European Studies - University College London - 2005 - Short & Associates

Prema rečima Furmana, Short & Associates je jedan od nekoliko arhitektonskih studija koji su nastavili sa projektovanjem objekata u postmodernističkom stilu, čak i kada je prestao da bude aktuelan i izašao iz „mode“. Jedan od primera uključuje ovu univerzitetsku zgradu u Londonu.

„Beskompromisan i izrazito stilistički postmodernizam nikada nije umro, već je njegov plamen nosilo nekoliko praktičara na zapadu tokom perioda u kojem je postao gotovo tabu među širom arhitektonskom zajednicom", rekao je.

Slika 5. School of Slavonic and East European Studies - University College London (preuzeto sa www.dezeen.com)

De Piramides - Amsterdam - 2006 - Soeters Van Eldonk

Ovaj stambeni kompleks u Amsterdamu sastoji se od dve „ušuškane“ piramide.

„„De Piramides“ ima izgled tradicionalne holandske gradske kuće sa fasadom od opeke i uzdignutim kalkanom pa deluje kao spomenik a u stvari je stambeni blok", rekao je Furman.

Slika 6. De Piramides (preuzeto sa www.dezeen.com)

Holmes Road Studios - London - 2016 - Peter Barber Architects

Peter Barber je specijalizovan za stambene objekte „velike gustine“. Ovaj primer se odnosi na niz mikro kuća u Londonu, koje karakterišu kružni prozori i krovovi zakrivljeni u obliku luka.

Furman je rekao da ovo „predstavlja simpatičan i pažljiv urbani razvoj“.

Slika 7. Holmes Road Studios (preuzeto sa www.dezeen.com)

Swanston Square Apartment Tower - Melburn - 2014 - ARM

Portret starijeg Aboridžina Williama Baraka integrisan je u fasadu ove visokospratnice u Melburnu koju je projektovala lokalna firma ARM.

„Firma Ashton Raggatt McDougall sa sedištem u Melburnu je predvodila talas regionalne kreativnosti u Australiji, stvarajući arhitektonski pristup složenim geometrijama, namernim transformacijama i popularnim polihromijama koje su preoblikovale neke od škola u gradu", rekao je Furman.

Slika 8. Swanston Square Apartment Tower (preuzeto sa www.dezeen.com)

Markthal Rotterdam - Holandija - 2014 - MVRDV

MVRDV je projektovao ovu ogromnu konstrukciju u obliku potkovice. Zgrada mešovite namene se sastoji od luka u okviru koga se nalaze stanovi koji obavijaju ogromnu tržnicu ispod.

„„Rotterdam Market Hall“ izgleda skoro pa kao da je iz crtanog filma i liči na isečen rolat sa džemom kome je izvađena unutrašnjost kašikom", rekao je Furman.

Slika 9. Markthal Rotterdam (preuzeto sa www.dezeen.com)

Australian Institute of Aboriginal and Torres Strait Islander Studies - Australija - 2001 - ARM

Le Korbizje se pominje u ovom muzeju koji je još jedan projekat firme ARM. Prema Furmanu, ovo predstavlja „crnu verziju Le Korbizjeove „Villa Savoye“".

„Muzej je kao celina izgrađen iz više slojeva simboličkog sadržaja i značenja, od novog sloja uzetog direktno sa Ulurua, do vijugave duge iz priče Aboridžina o „zlatnom dobu“  kada su stvoreni njihovi preci i slično", rekao je.

Slika 10. Australian Institute of Aboriginal and Torres Strait Islander Studies (preuzeto sa www.dezeen.com)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;