IZOLACIJA-468X60-BANNER

Izložba inspirisana betonskim arhitektonskim delima Jugoslavije

22.01.2018. | Dan Howarth | Dezeen

Muzej savremene umetnosti u Njujorku (MoMA) predstaviće impresivne betonske konstrukcije bivše Jugoslavije i smele vizuelne urbanističke vizije nastale tokom komunističkih godina postojanja na izložbi koja će biti otvorena ovog leta.

Na ovoj izložbi pod nazicom „Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980“ što bi u prevodu značilo „U pravcu betonske utopije: Arhitektura u Jugoslaviji 1948-1980“ biće predstavljeni primeri različitih stilova u arhitekturi koji su bili aktuelni u državi koja se prostirala na području Balkana, tačnije, obuhvatala je teritoriju Centralne i Jugoistočne Evrope.

Slika 1. Spomenik posvećen borcima bitke na Sutjesci (preuzeto sa www.dezeen.com)

Izložba će okupiti preko 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka koji prikazuju najimpresivniju arhitekturu regiona, planiranu i izgrađenu tokom kasnijeg postojanja Jugoslavije.

„Arhitektura koja se pojavila tokom ovog perioda, ide od nebodera „međunarodnog stila“ do „brutalističkih društvenih kondenzatora" i predstavlja manifestaciju radikalnog pluralizma, hibridnosti i idealizma koji karakteriše samu jugoslovensku državu", navodi se u saopštenju MoMA.

Slika 2. Trg revolucije u Ljubljani (foto: Valentin Jeck)

Zemlja je inicijalno formirana nakon prvog svetskog rata kao Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je preimenovana u Kraljevinu Jugoslaviju 1929. godine. Posle Drugog svetskog rata je ukinuta monarhija i uspostavljena komunistička vlada. To je podstaklo izgradnju mnogih monumentalnih građevinskih projekata i ogromnih utopijskih urbanističkih planova, sličnih onima širom Sovjetskog Saveza tokom istog perioda.

U Jugoslaviji su se kao važne ličnosti pojavile arhitekte, među kojima su bili Bogdan Bogdanović, Juraj Najdhart, Svetlana Kana Radević, Edvard Ravnikar, Vjenceslav Richter i Milica Šterić.

Slika 3. Sava centar u Beogradu (foto: Valentin Jeck)

Primeri istaknutih projekata koji će biti prikazani u Muzeju uključuju skulpturalnu unutrašnjost Bele džamije u ruralnoj Bosni, rekonstrukciju grada Skoplja nakon zemljotresa zasnovanog na metabolističkom dizajnu Kenzo Tangea i novi stambeni gradski blokovi na Novom Beogradu.

Ekonomska i politička kriza osamdesetih godina doveli su do raspada države, što je dovelo do ratova početkom devedesetih. Međutim, danas se primeri arhitekture mogu naći širom Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, Makedonije i Hrvatske.

Slika 4. Telekomunikacioni centar  predložen za Skoplje (preuzeto sa www.dezeen.com)

Ovom Izložbom, MoMA ima za cilj da prvi put predstavi „izuzetan rad vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije međunarodnoj publici".

„Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980“ organizovali su glavni kustos u MoMA Martino Stierli, asistent kustosa Anna Kats i gostujući kustos Vladimir Kulić. Izložba će biti održana od 15. jula 2018. do 13. januara 2019. godine.

Slika 5. Izgradnja stambenih blokova na Novom Beogradu (foto: Ivan Petrović)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;