INFONET-468X60-BANNER

Poslovna kula i vertikalna farma u jednoj zgradi

17.01.2018. | Sebastian Jordahn | Dezeen

Projekat poslovne kule koji je ujedno i vertikalna farma je delo švedske arhitektonske firme Plantagon. Projekat je trenutno u realizaciji, odnosno kula se gradi u švedskom gradu Linköpingu, a trebalo bi da bude završena 2020. godine. Polovina 60 metara visoke zgrade uključivaće kancelarije, dok će druga polovina biti korišćena kao urbani staklenik.

U okviru staklenika, hrana će se uzgajati korišćenjem hidroponskog uzgoja - metoda koja podrazumeva potapanje useva u vodu bogatu hranljivim materijama. Ova tehnika postaje sve popularnija kod stručnjaka za urbanu proizvodnju hrane, jer ne zahteva velike površine zemljišta.

Slika 1. Poslovna kula i vertikalna farma u jednoj zgradi (preuzeto sa www.dezeen.com)

Plantagon kaže da će zgrada predstavljati ulaz kompanije u urbanu arhitekturu. Ona to naziva „agritechture" - kovanica nastala kombinovanjem pojmova poljoprivrede, tehnologije i arhitekture.

„Naš cilj je da proizvodimo najviše hrane zauzimajući najmanju moguću površinu uz korišćenje najmanje količine vode i drugih izvora, a ipak zadržavajući vrhunski kvalitet", tvrde iz arhitektonske firme. „Mi minimizujemo upotrebu transporta, zemljišta, energije i vode, korišćenjem otpada u procesu proizvodnje, ali ne ostavljamo otpad."

Slika 2. Poslovna kula i vertikalna farma u jednoj zgradi (foto: Dezeen)

Na severnoj strani zgrade nalaziće se 17 spratova poslovnog prostora, dok će kosa staklena fasada pokrivati južnu stranu kako bi se omogućilo da maksimalna količina sunca dolazi do poljoprivrednih površina.

Obližnje postrojenje za spaljivanje otpada i proizvodnju biogasa obezbeđuje zgradi grejanje, kao i gorivo za proizvodnju hrane.

Slika 3. Poslovna kula i vertikalna farma u jednoj zgradi (foto: Dezeen)

Plantagon koristi simbiozna rešenja za razvoj velikih industrijskih sistema za proizvodnju hrane. Ti sistemi pretvaraju višak toplote, biomase i čak emisije ugljen-dioksida u sredstva za lokalnu proizvodnju hrane", tvrdi kompanija Plantagon.

„Staklenik prima i koristi višak toplote iz obližnje elektrane. Otpad iz staklenika se onda šalje u biogasno postrojenje za kompostiranje, tako da postoji „fino“ kružno kretanje energije."

Slika 4. Poslovna kula i vertikalna farma u jednoj zgradi (foto: Dezeen)

Plantagon veruje da je recikliranje resursa koji se obično smatraju otpadom od ključnog značaja za rad urbanih farmi na duži rok.

„Izrada ovog tipa simbioznog sistema je neophodna, kako bi se napravio održiv staklenik za urbanu poljoprivrednu proizvodnju", zaključili su iz ove firme.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;