INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Eko-kompleks sa rotirajućim kulama u obliku školjki

20.09.2017. | Nicole Jewell | Inhabitat

Arhitekta i vizionar Vincent Callebaut upravo je predstavio slike svog najnovijeg ekološkog remek-dela koje je zapanjujuće. „Nautilus“ je futuristički eko-kompleks od 27.000 kvadratnih metara projektovan za ostrvo Palavan koje se nalazi na Filipinima. Prekrasni samoodrživi kompleks, koji bi uključivao različite istraživačke centre, hotele u obliku školjki i rotirajuće stambene kule, projektovan je da bude sjajan primer kako održivi turizam može dozvoliti turistima da otkriju svet a da ga pritom ne zagade i unište.

Slika 1. „Nautilus“ (foto: Vincent Callebaut, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Callebaut je projektovao „Nautilus“ da bude otporna, samoodrživa zajednica koja uključuje niz rotirajućih stambenih objekata i luksuznih hotela, zajedno sa osnovnom školom i sportskim centrom. Ovde bi se takođe nalazio i naučno-istraživački centar za one koji žele da sarađuju sa inženjerima, naučnicima i ekolozima i aktivno učestvuju u poboljšanju lokalnog okruženja. To je pionirski kolaborativni koncept koji se fokusira na korišćenje realnog sveta za podsticanje i širenje ideje odgovornog eko-turizma ili kako ga arhitekta opisuje – „dobrovoljni pristup za nadoknadu ekološkog duga".

Slika 2. „Nautilus“ (foto: Vincent Callebaut, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Korišćenjem principa biomimikrije, projekat je inspirisan „oblicima, strukturama, inteligentnim materijalima i povratnim petljama koje postoje u živim bićima i endemskim ekosistemima". Kompleks bi bio izgrađen i funkcionisao bi pod principima „nulte emisije, nultog otpada, nultog siromaštva", uz korišćenje 100% ponovno upotrebljenih i/ili recikliranih materijala iz okoline. Svi materijali koji će biti korišćeni u izgradnji bi bili biološki proizvedeni iz biomase. Mikrolalge i laneno ulje bi se koristili za proizvodnju organskih pločica, a drvo koje bi se koristilo bi bilo iz lokalnih eko-odgovornih šuma.

Slika 3. „Nautilus“ (foto: Vincent Callebaut, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Čak bi i luksuzni smeštaj bio samoodrživ i igrao bi značajnu ulogu kod projektovanja kompleksa neto-nulte energije. Gradnja glavnog turističkog kompleksa bi se temeljila na teleskopskim šipovima koji generiše toplotnu energiju iz okeana, kao i energiju od plime. Ova energija bi zajedno sa onom koju bi proizvele fotonaponske ćelije, snabdevala kompleks. Instalirane ćelije na vertikalnim zidovima i zelenim krovovima bi povećale toplotnu inerciju zgrada i optimizovale temperaturu.

Slika 4. „Nautilus“ (foto: Vincent Callebaut, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Na zapadnoj strani bi se nalazilo dvanaest malih spiralnih kula sa ukupno 164 stambene jedinice. Projektovane su tako da stoje na rotirajućim bazama koje se okreću prema suncu i u jednom danu se potpuno rotiraju za 360 stepeni, pružajući optimalni pogled na okolinu i iskorišćavajući prirodno svetlo.

Slika 5. „Nautilus“ (foto: Vincent Callebaut, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Na istočnoj strani bi se nalazilo 12 malih „muzeja-hotela“ u obliku puževa izgrađenih od recikliranog betona. Hoteli će imati različite izložbene prostore na donjim spratovima i sobe za goste na gornjim spratovima.

Slika 6. „Nautilus“ (foto: Vincent Callebaut, preuzeto sa www.inhabitat.com)

U srcu ovog kompleksa nalaziće se „Origami Mountain“, u okviru koga će biti smešten naučno-istraživački centar i nautičko-rekreativno područje. Zgrada će biti izgrađena korišćenjem okvira od unakrsno lameliranog drveta koje će biti poređano u nizu i stvaraće talasaste rampe - izgledaće kao masivna origami konstrukcija.

Slika 7. „Nautilus“ (foto: Vincent Callebaut, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Slika 8. „Nautilus“ (foto: Vincent Callebaut, preuzeto sa www.inhabitat.com)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;