INFONET-468X60-BANNER

Aerodinamična konstrukcija sa upečatljivom fasadom

21.07.2017. | WAN

Deset godina je trebalo da se izradi ovaj jedinstveni projekat koji karakteriše maksimalna iskorišćenost fleksibilnog materijala u cilju stvaranja upečatljive fasade.

Ovaj izuzetno moderan kompleks „OVO Wroclaw“ obuhvata 50.000 m² i nalazi se u Vroclavu, petom po veličini gradu u Poljskoj. Projektovala ga je firma Gottesman-Szmelcman Architecture u saradnji sa firmom JSK Architekci. Nalazi se u blizini istorijskog trga i karakteriše ga inspirativna zaobljena fasada izrađena od DuPont™Corian® visokotehnološkog materijala u beloj boji. Zapanjujućih 6.000 kvadratnih metara sofisticiranog Corian®-a obmotava ovu zgradu nudeći veličanstven pogled posetiocima u okviru njegovog prostranog unutrašnjeg dvorišta. U okviru objekta se nalaze kancelarije, 180 luksuznih stanova i „DoubleTree“ Hiltonov hotel sa 5* sa 189 soba i apartmana.

Slika 1. „OVO Wroclaw“ (foto: Gottesman-Szmelcman Architecture, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Ova elegantna bela konstrukcija zauzima svoje mesto pored pošte koja pripada stilu klasičnog ekspresionizma karakterističnog za Nemačku i Holandiju (Brick Expressionism) i sada čini deo vroclavskog evoluirajućeg urbanog pejzaža. Vroclav je poslovni grad na obali reke Odre koga karakteriše raznolika arhitektura i idealno je mesto za „OVO Wroclaw“. Koncept firme Gottesman-Szmelcman Architecture se fokusirao na postavljanje objekta na način koji odražava složenost i bogatstvo urbanog života.

Slika 2. „OVO Wroclaw“ (foto: Gottesman-Szmelcman Architecture, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Arhitekta Asaf Gottesman objašnjava kako je tekao razvojni put ove konstrukcije. „OVO Wroclaw“ je započet pre 10 godina, tačnije 2006. godine. Kreiran je za međunarodno takmičenje i iako smo počeli da radimo na njemu pre finansijske krize 2008. godine, bili smo prisiljeni da obustavimo radove jer banke nisu mogle da ispune svoje finansijske obaveze. Kako bismo nastavili sa radovima, morali smo ponovo da pokrenemo projekat 2012. godine.

Slika 3. „OVO Wroclaw“ (foto: Gottesman-Szmelcman Architecture, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Sa stanovišta arhitektonske prakse naši radovi su uvek lokacijski specifični. Posebnu pažnju posvećujemo kulturnom i urbanom kontekstu. Mi smo uvek uključeni u razvoj projekta i projekat smatramo za kritičnu komponentu arhitektonskog procesa. Kroz praksu, imamo tendenciju da budemo koncipirani, a ne predodređeni stilskim razmatranjima.

Slika 4. „OVO Wroclaw“ (foto: Gottesman-Szmelcman Architecture, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Najzad, kao i većina arhitekata i umetnika, tako i mi težimo stvaranju problema, a deo onoga što nas definiše je način na koji donosimo odluke za rešavanje tehničkih izazova koji su deo kreativnog procesa. Dakle, kada smo prvi put došli u Vroclav, ono što nas je pogodilo bila je neverovatna raznolikost i pluralitet koji je svojsvtven u arhitekturi. Ovde se proslavlja kontrast i to je inherentna otvorenost i radoznalost Vroclava koji nas puno privlači."

Nije bilo lako uraditi projekat za mesto na kojem se nalazi „OVO Wroclaw“. Na jednoj istrani se nalazi pošta od cigli dok je na druge dve strane glavni magistralni put, što znači da je tu velika frekvencija saobraćaja a samim tim i celika količina emisije izduvnih gasova. Zahvaljujući neporoznoj i lakoj za čišćenje površini od DuPont™Corian®, fasada će biti čista i lepa tokom dužeg perioda. Osim toga, ako se bilo šta desi sa krivinama na fasadi, one se lako mogu ukloniti na licu mesta bez potrebe za demontažom.

Slika 5. „OVO Wroclaw“ (foto: Gottesman-Szmelcman Architecture, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Asaf Gottesman ovako opisuje ideju za projekat: „Evo pojednostavljenja kako smo razvili naše koncepcijske smernice. Inspirisani pluralizmom i raznolikošću Vrocava, odlučili smo da naglasimo dijalog koji slavi kontrast umesto da se ogleda u drugima:

  • OTVORENOST-ZATVORENOST: Ako je pošta tipična javna zgrada koja je zatvorena i sa tačnim granicama, odlučili smo da zamislimo otvorenu zgradu koja je deo javnog prostora.
  • OTVORENOST-ZELENILO: Zadržali smo granice urbanog bloka ali smo stvorili unutrašnju javnu baštu.
  • SVETLOST-TAMA: Pošto pošta dominira sa fasadom od crvene cigle, odlučili smo da idemo sa Corian® belom bojom i naglasimo igru svetlosti i senke. Dodatni razlog za izbor Corian®a je bila želja da se uskladi način na koji radimo sa 3D modeliranjem i njegovim prevođenjem u izgrađeni oblik. Corian® nam je omogućio da zadržimo duh projekta, njegove minimalne linije i savršeno zakrivljene površine.
  • MEKE-TVRDE IVICE: Pošto je pošta čvrsta masa definisana tvrdim ivicama, nastojali smo da napravimo zgradu sa mekšim konturama.
  • DINAMIČNOST-STATIČNOST: Ako je pošta manifestacija klasičnog pogleda na svet sa ponavljajućim prozorima i statičkom fasadom, tražili smo da predstavimo kretanje i dinamiku umesto klasičnog ponavljanja. Rezultat je, verujem, tipično vroclavski - manifestacija pluralnosti, kontrasta, otvorenosti i dijaloga."

Slika 6. „OVO Wroclaw“ (foto: Gottesman-Szmelcman Architecture, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Amorfni dizajn koji je bio predviđen zahtevao je alternativne tehnike gradnje kako bi se pravilno realizovao. Nakon razmatranja različitih opcija, Gottesman-Szmelcman Architecture odabrao je da „OVO Wroclaw“ obavije sa panelima od Corian® materijala (poseban materijal koji se sastoji od akrilnog polimera i aluminijum hidroksida; brend ime stvoreno od strane kompanije DuPont).

DuPont™Corian® je prethodno bio obrađen tokom proizvodnje. Materijal se zatim prevozio u firmu A&B Consulting koja je izmenila ploče Corian® u željeni oblik pomoću tehnike termoformiranja. Kada se oblik ohladio, on se tada izlagao konačnom postupku obrade tj. brušenju svakog komada pomoću 5D plotera.

Slika 7. „OVO Wroclaw“ (foto: Gottesman-Szmelcman Architecture, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Arkadiusz Maziarz, vlasnik kompanije A&B Consulting, kaže: „Najveći izazov bio je oblik same zgrade. Morali smo da postignemo sva zakrivljenja i geometriju. Ne samo da je zgrada arhitektonski težak poduhvat, već i uklapanje svakog elementa u zgradu, koji su morali biti savršeno usklađeni jedni sa drugima uz obezbeđivanje zakrivljenja i savijanja. Corian® je sastavljen na način da se svi elementi ne mogu otkriti. Stvaranje nevidljive uniformnosti instalacije i pojednostavljene konstrukcije su u skladu sa vizijom projektanata."

Slika 8. „OVO Wroclaw“ (foto: Gottesman-Szmelcman Architecture, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Kombinacijom raznovrsnog materijala, velikih umova i stručnih profesionalaca, postignuto je izuzetno projektno okruženje, koje integriše stambene, kulturne i komercijalne aktivnosti u srcu metropole.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;