INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Gradski centar sa nultom energijom u Torontu

12.05.2017. | Patrick Lynch | Arch Daily

Tim koji su činile firme Henning Larsen Architects, Adamson Associates Architects i PMA Landscape Architects je proglašen pobednikom konkursa u kategoriji „Mikroklima“ za projekat „Etobicoke Civic Center“  koji se proteže na 46.500 kvadratnih metara.

Nalazi se u okviru  „Etobicoke Centre“, jednog od četiri distrikta mešovite namene u Torontu. Označen od strane Zvaničnog plana grada kao „vitalan" i značajan deo zajednice, u okviru novog centra „Civic Center“ će se nalaziti opštinske kancelarije, funkcije od društvenog značaja i prostorije za okupljanje građana, rekreativni centar, ogranak Nacionalne biblioteke, centar za brigu o deci i otvoreni trg.

Slika 1. Projekat „Etobicoke Civic Center“ (foto: Henning Larsen Architects, preuzeto sa www.archdaily.com)

U organizaciji Build Toronto zajedno sa Gradom Torontom, žiri je predloge ocenjivao po sledećim kriterijumima:

  1. Održivost okoline - Da predloženi projekat pokazuje sposobnost da se ostvari neto nulti cilj i implementira progresivni standard za zaštutu zdarvlja buduće radne snage koja će biti angažovana u okviru novog objekta.
  2. Fleksibilnost - Da projekat enterijera i eksterijera javnih površina i ostalih programa omogućava širok spektar aktivnosti u okviru zajednice. Isto tako, da predloženi radni prostor nudi najveću fleksibilnost u znaku podrške postizanju programa modernizacije gradskih kancelarija.
  3. Identitet zajednice - Da ovaj projekat gradi svoju priču u kontekstu raznolikosti distrikta „Etobicoke“ od ostalih stvarajući tako njegov vizuelni potpis i postavljajući ga kao „mesto mnogih domova", koji je gostoljubiv i dinamičan. Rezultat tog integriteta bi bio projekat koji će uokviriti budući rast ove četvrti sa njenim prepoznatljivim orijentirom.
  4. Pešačke zone – Projekat svojom formom koja se sastoji od više kaskadnih manjih izgrađenih objekata i prostora, odnosno svojim enterijerom i eksterijerom treba da stvori povezanost sa pešačkim stazama i animira prisutne prolaznike. Ovaj pristup omogućava jednostavnost koja se postepeno razvoja tokom vremena. Projekat treba da ima potencijal da unese šarm i da ovaj centar priča svoju priču preko mesta na kome se nalazi. Ovo su obećale i pejzažne arhitekte govoreći o javnim aktivnostima na otvorenom prostoru.

Slika 2. Projekat „Etobicoke Civic Center“ (foto: Henning Larsen Architects, preuzeto sa www.archdaily.com)

Predlog firmi Henning Larsen, Adamson Associates i PMA je izabran za pobednika od strane žirija jer je ocenjen da najbolje zadovoljava navedene kriterijume i vodeće principe, kao i da je „fleksibilni i kultni projekat pogodan za zajednicu".

„Ovaj predlog pažljivo reinterpretira kontekst mesta. Suština je u onome što se nalazi izvan njegove ugrađene forme. To prikazuje jedinstvenu sposobnost da se otvoreno pruži dobrodošlica svima i da se građani uključe u građanske aktivnosti i komunalna pitanja", rekao je predsednik žirija Gordon Stratford.
Pobednički projekat sadrži više objekata različitih visina, gde svaki na vrhu ima jedinstveni krov, stvarajući tako mikroklimu i različitost prostora koji ohrabruju ljude da se uključe u javnu sferu.

Slika 3. Projekat „Etobicoke Civic Center“ (foto: Henning Larsen Architects, preuzeto sa www.archdaily.com)

„Pažljivo smo iskoristili analizu same lokacije i lokalne termalne studije kako bismo došli do ovog dinamičnog i koherentnog projekta. On uključuje formiranje javnih površina u cilju udobnosti, stvaranje mikroklime i po meri je čoveka", objašnjavaju arhitekte iz firme Henning Larsen. „Sezona boravka napolju će njime biti produžena do pet nedelja. Konstrukcija će zaštititi i lagano preusmeravati vetar iznad urbanih prostora."

Slika 4. Projekat „Etobicoke Civic Center“ (foto: Henning Larsen Architects, preuzeto sa www.archdaily.com)

„Nema građanske inicijative koja je važnija za „Etobicoke“ zajednicu nego što je rekonstrukcija „Westwood Theatre Lands“", rekao je savetnik  i član borda direktora u Build Toronto Justin Di Ciano. „Ovaj uzbudljivi projekat će postati novo srce distrikta „Etobicoke“ gde će stanovnici moći zajedno da uživaju u građanskim, kulturnim i sezonskim aktivnostima."

Slika 5. Projekat „Etobicoke Civic Center“ (foto: Henning Larsen Architects, preuzeto sa www.archdaily.com)

Pored ovog projekta, ostala tri koja su bila u konkurenciji su sledećih firmi:

  • Diamond Schmitt Architects (Toronto, Ontario, Kanada) i Michael Van Valkenburgh Associates (Bruklin, Njujork, SAD)
  • KPMB Architects (Toronto, Ontario, Kanada) i West 8 Urban Design & Landscape Architecture (Roterdam, Holandija)
  • Moriyama & Teshima Architects (Toronto, Ontario, Kanada), MacLennan Jaunkalns Miller Architects (Toronto, Ontario, Kanada) i FORREC Ltd. (Toronto, Ontario, Kanada)
 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;