INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Lukasov muzej će se graditi u Los Anđelesu

11.01.2017. | Adam Williams | New Atlas

„Lucas Museum of Narrative Art“ je konačno pronašao mesto gde će biti izgrađen. Firma MAD Architects je osmislila projekat koji će po svemu sudeći biti realizovan u okviru „Exposition“ parka u Los Anđelesu.

Čikago je pre nekoliko godina zahtevao redizajn objekta ali je odbijen i tada se činilo da će se sve srediti kada je konačno preseljen u Kaliforniju zbog zajedljivosti. Pitanje koje je tada postavljeno je bilo - da li će Los Anđeles ili San Francisko biti izabrani za novu lokaciju. Na kraju je Los Anđeles pobedio.

Originalni dizajn je promenjen – pa se od prilično nepovoljnog izgleda konstrukcije nalik srebrnom vulkanu došlo do objekta aerodinamičnog izgleda koji karakterišu krive koje kao da teku i krov pokriven zelenilom - što se mnogo bolje uklapa u lokalni pejzaž. Teško je reći u ovom trenutku, ali MAD Architects bi mogao da  napravi nešto zaista posebno. Firma se već pokazala na sličnom primeru, odradivši projekat „Harbin Opera House“ pa se ne sumnja da će i ovaj biti spektakularan.

Slika 1. „Lucas Museum of Narrative Art“ (izvor: Lucas Museum of Narrative Art, preuzeto sa www.newatlas.com)

Iako detalji još nisu poznati, zna se da će izgradnju muzeja finansirati Lukas i da će koštati najmanje 1 milijardu USD. Muzej će imati oko 25.548 kvadratnih metara spratnog prostora, uključujući i oko 9.290 m² galerijskog prostora. Podzemni parking će biti kapaciteta za 1.800 vozila, a samo mesto će uključivati 2,8 hektara zelenih površina.

U unutrašnjosti će biti smeštena kolekcija slika Džordža Lukasa, umetnička dela i uspomene. Ovde će takođe biti održavane dnevne projekcije, izložbe, javna predavanja i radionice. U ovom delu nalaziće se i restoran, moderno pozorište, kafić, sale za predavanja, biblioteka i muzejska prodavnica.

Još uvek se ne zna kada će početi izgradnja. Shodno tome kakva istorija prati ovaj muzej, mnogi se pitaju i to da li će možda biti nekih neočekivanih problema sa dozvolama za gradnju i sl. što bi moglo da upropasti Lukasove planove. Međutim, gradonačelnik Los Anđelesa Eric Garcetti je pravi entuzijasta kada se govori o izgradnji i kaže da je malo verovatno da bi nešto moglo da osujeti ovaj projekat.

Slika 2. „Lucas Museum of Narrative Art“ (izvor: Lucas Museum of Narrative Art, preuzeto sa www.newatlas.com)

„Los Anđeles dobija novi dragulj, prekrasni „Lucas Museum of Narrative Art“. Njegovo prisustvo ovde značiće da će dan u okviru „Exposition“ parka uskoro doneti bez premca mogućnosti da se uroni u priče prikazane na platnu, da se uđe u bogatstvo afričko - američke istorije i izražavanja, da se divi čudima nauke i prirodnog sveta, da se otputuje u svet istraživanja svemira i da se sedne na tribine sportskih događaja svetske klase", kaže gradonačelnik Garcetti.

„Verovao sam u viziju Lukasovog muzeja i znam da je Los Anđeles idealno mesto za privlačenje najšire moguće publike. Duboko sam zahvalan Melodi i Džordžu i svim našim vodećim ljudima u oblasti obrazovanja i kulture kao i državnim instistucijama na izuzetnoj podršci i pomaganju da se muzej dovede „kući“. Sada je vreme da se ta vizija izgradi."

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;