INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Izgrađen neboder obavijen terakotom

10.01.2017. | Adam Williams | New Atlas

Zemlji koja je poznata po „terakota vojsci“ (Terracotta Army - ratnici od terakote u prirodnoj veličini koji čuvaju grobnicu prvog kineskog cara) priliči da bude dom najvišem neboderu na svetu koji je obavijen terakotom. „CTF“ finansijski centar u Guangdžou, visine 530 metara sa pogledom na Bisernu reku je druga po visini zgrada u Kini a peta u svetu. Projekat je firme Kohn Pedersen Fox (KPF).

Slika 1. „CTF“ finansijski centar u Guangdžou (autor: Julien Lanoo, preuzeto sa www.newatlas.com)

„CTF“ finansijski centar u Guangdžou je zapravo jedna od kula bliznakinja koje se još nazivaju i „Guangzhou Twin Towers“. Druga kula je visoka 440 metara i izgrađena je 2010. godine a projektovala ju je firma Wilkinson EyreArchitects. Ona se nalazi na petom mestu sudeći prema rangiranju uticajnog Saveta za visoke zgrade i urbane sredine (CTBUH) gde su uzeti u obzir samo izgrađeni objekti.

Slika 2. „CTF“ finansijski centar u Guangdžou (autor: Julien Lanoo, preuzeto sa www.newatlas.com)

Forma nebodera odražava mešoviti unutrašnji raspored i daje impresivne terase. Ukupni spratni prostor od 508.000 kvadratnih metara je podeljen na poslovni prostor, stambeni prostor i hotel. Osmospratnica između dve kule je povezana sa „CTF“ kulom i uključuje hotelsku dvoranu i funkcionalni prostor koji podrazumeva maloprodajne objekte, restorane, bioskop i krovne terase.

Slika 3. Osmospratnica između kula (autor: Julien Lanoo, preuzeto sa www.newatlas.com)

Iz KPFa kažu da je glazirana terakota izabrana kako zbog upotrebe u prošlosti tako i zbog toga što se smatra više ekološkom od aluminijuma, stakla ili čelika. To je delimično i zbog toga što se može lakše proizvoditi u okolinim mestima, što je bolje nego da se isporučuje iz daleka.

Pored toga, iz firme kažu da je terakota otpornija na koroziju i ima bolje toplotne performanse u odnosu na zidove od stakla. Takođe ne može da škodi ni to što zgradi daje drugačiji i suptilniji izgled kada se poredi sa stalenim ili čeličnim kulama.

Slika 4. „CTF“ finansijski centar u Guangdžou (autor: Julien Lanoo, preuzeto sa www.newatlas.com)

Procenjuje se da će u toku jednog dana u „CTF“ finansijskiom centru u Guangdžou biti i do 30.000 ljudi. Da bi se ljudima olakšalo kretanje, ugrađeno je 95 liftova koje je projektovala firma Hitachi. Ovi liftovi su među najbržim na svetu i kreću se brzinom od 72 km/h.

Zgrada je na lokaciji koja ima dobre transportne veze sa ostalim delovima grada i takođe poseduje i energetski efikasne rashlađivače sa sistemima za rekuperaciju toplote.

Slika 5. „CTF“ finansijski centar u Guangdžou (autor: Julien Lanoo, preuzeto sa www.newatlas.com)

„CTF“ finansijski centar u Guangdžou je projekat koji je razvijen od strane New World Development u koji su bili uključeni i Arup, Leigh & Orange Ltd i Guangzhou Design Institute. Ovo je deo građevinskog buma u Kini.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;