INFONET-468X60-BANNER

Beskompromisna dela poznate arhitekte Zahe Hadid

04.04.2016. | Adam Williams | Gizmag

Iračko-britanski arhitekta Zaha Hadid iznenada je preminula od srčanog udara u Majamiju na Floridi, nakon što je hospitalizovana zbog bronhitisa. Hadid je ima 65 godina i smatra se najvažnijim ženskim arhitektom svih vremena. U daljem tekstu će biti prikazana neka od njenih naupečatljivijih dela.

Azerbaijan's Heydar Aliyev Centre

Rođena u Bagdadu u Iraku 1950. godine, Hadid je studirala matematiku na Američkom univerzitetu u Bejrutu pre nego što se odlučila za pohađanje Arhitektonske škole (Architectural Association) u Londonu 1972 godine.

Pokretanjem sopstvene arhitektonske škole sedam godina kasnije, Hadid je postala prva sa čisto konceptualnim radovima. Njen prvi veliki izazov je bio izgradnja „Vitra Fire Station“ u Vajlu na Rajni u Nemačkoj. Završena 1993. godine, jaka betonska konstrukcija koja se savija i vrtoglavo naginje, ujedno je i stvorila prepoznatljiv stil Hadid.

The Vitra Fire Station

Pobeda na ahitektonskom takmičenju za dizajn za „MAXXI“ italijanski Nacionalni muzej umetnosti 21. veka u Rimu („MAXXI Italian National Museum of 21st Century Arts“) bila je još jedna prekretnica. Projekat čija je realizacija trajala 10 godina, konačno je završen i izgrađen 2009. godine. Ambiciozan miks krivih i cevi koje se ukrštaju, odmah je pozdravljeno kao remek delo od strane kritičara.

MAXXI Italian National Museum of 21st Century Arts

Sledi još značajnih projekata, uključujući Londonski centar za sportove na vodi „London Aquatics Center“ i zgradu opere u Guangdžou „Guangzhou Opera House“, gde su oba prikazala arhitektu u najboljem svetlu i postavili je u samom vrhu.

The London Aquatics Center

Azerbejdžanski centar „Heydar Aliyev Centre“ je jedan od najboljih Hadidinih radova. Gracioznim krivuljama koje kao da se kreću je bila namera da ponude nešto novo u odnosu na prepoznatljivu sovjetsku arhitekturu u zemlji. Rezultat je veličanstven.

Azerbaijan's Heydar Aliyev Centre

Međutim, čak i ova tačka vrhunca je bila ugrožena kritikama uperenim u Hadid na račun toga što centar nosi ime bivšeg autoritarnog lidera u zemlji, Hejdar Alijeva. Osim toga, izveštaji o kršenju ljudskih prava tokom gradnje su dospele u medije i bile na svim naslovnim stranama.

Zaista, kontroverza nikada nije bila daleko od Hadid, čak i kada je bila priznata kao prva žena koja je dobila status idola u oblasti arhitektue ili "starchitect". Njeni projekti za dizajnersko rešenje za novi nacionalni stadion u Tokiju i „Al Wakrah“ i stadion u Katru su upoređeni sa ženskim genitalijama od strane kritičara. Hadid je odgovorila na sav glas pitajući se da li bi takva kritika bila usmerena da je projekat radio muškarac.

Projekat u Tokiju je na kraju otkazan zbog zajedljivosti između Hadid i japanske vlade, dok su izgradnju stadiona u Katru ugrozile smrti radnika.

Tokyo's New National Stadium

Ipak, njena dostignuća su značajna. Hadid je bila prva žena kojoj je dodeljen „Pritzker Architecture Prize“, koja je osvojila „RIBA Stirling Prize“ nagradu dva puta, a nedavno je nagrađena 2016. godine „RIBA“ Zlatnom medaljom - opet prva žena koja je osvojila nagradu. Njenih nagrada i priznanja je previše da bi se popisale u celosti. Ona je takođe imala i značajnu akademsku ulogu na nekoliko univerziteta širom sveta.

Hadid je odbila da se prilagodi, menjajući arhitekturu od kako je otišla. Njena smrt je veliki gubitak za arhitekturu i dizajn, ali njeno nasleđe je sigurno.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;