INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Primer korišćenja obnovljivih izvora energije u Palestini

23.10.2015. | Lynda Delacey | Gizmag

Izraelsko-palestinska nevladina organizacija, Comet-ME koristi energiju Sunca i vetra kako bi promenila živote marginalizovane zajednice palestinskih farmera i pastira. Kako objašnjavaju iz ove organizacije, suv i vetrovit region sa južne strane Hebrona, na Zapadnoj obali, je vekovima bio dom za mnoge palestinske porodice. Smeštene na okupiranoj teritoriji Palestine – oblasti „C“, ove porodice žive pod stalnom pretnjom rušenja i prisilnog iseljenja, bez struje ili vode, te bilo kakve infrastrukture.

Zajednice žive u pećinama i šatorima i oslanjaju se na tradicionalne metode ne-mehanizovane poljoprivrede i stočarstva kako bi proizveli maslac i mlečne proizvode za sebe i za prodaju. Većina porodica uopšte nema pristup struji ili se oslanja na skupe dizel generatore, koje pak mogu samo povremeno da uključuju.

Suosnivači NVO Comet-ME, dvojica izrealskih fizičara i aktivista, Elad Orian i Noam Dotan su, u želji da na neki način pomognu palestinskoj zajednici, došli do zaključka da su struja i voda najneophodniji ovim ljudima.

Pomenuti region Hebrona je izložen jakim vetrovima i visokim temperaturama, pa je Comet-ME započela saradnju sa lokalnim stanovništvom kako bi dizajnirala i postavila omanji, hibridni solarni-vetro sistem za proizvodnju i distribuciju vode i struje. U 2013. godini, NVO je pomogla da se razvije kontroler koji upravlja pumpama za vodu koristeći višak energije iz sistema kako bi se voda iz rezervoara za kišnicu dopremila do porodica. Do sada, ukupno 20 zajednica sa blizu 2,000 stanovnika je imalo koristi od ovog projekta.

Trenutno, sistem dnevno u proseku pruža 2,5kW/h po porodici, koja struju sada ima 24 sata dnevno, 365 dana u godini. Energija je dovoljno čista za korišćenje u osvetljenju, punjenju telefona, gledanju televizije i drugo. Sistem takođe napaja i osnovne kućne uređaje poput frižidera i sprave za pravljenje maslaca, što pospešuje proizvodnju i prodaju mlečnih proizvoda u ovoj zajednici.

Ova mala količina struje i vode koju lokalno stanovništvo dobija je zaista promenilo živote ženama koje tu žive, koje su provodile sate ručno praveći maslac i sir, perući garderobu na ruke i dopremajući vodu u kofama. Sada, one su slobodne da obavljaju druge stvari.

Comet-ME u partnerstvu sa zajednicom radi na izgradnji i održavanju sistema, koristi lokalne materijale kada god je to moguće, a takođe angažuje palestinske inženjere, projektne menadžere i tehničare koji, za uzvrat, treniraju članove lokalne zajednice kako bi mogli dijiagnostifikovati probleme i održavati sistem.

Detalji tehnologije koja je korišćena u ovom sistemu su javno dostupni.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ALING-CONEL
ALING-CONEL
BAČKA PALANKA-GAJDOBRA
www.aling-conel.com

ATM
ATM
SUBOTICA

VUEKO
VUEKO
NOVI SAD
www.vueko.net

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;