INFONET-468X60-BANNER

Dodir ambara i potkrovlja – razumevanje energetski efikasne gradnje

07.09.2015. | Stu Robarts | Gizmag

Inspirisan ambarom iz Nove Engleske i stanom u potkrovlju iz Njujorka, arhitekta Pol Lukez izradio je projekat pametne, kompaktne kuće koja koristi prirodnu ventilaciju, „super izolaciju“ kao i pasivne i aktivne solarne sisteme za uštedu energije.

Ovaj, ambar pretvoren u kuću od 186m², koristi ispuste i otvore koji se nalaze na fasadi sa južne strane kako bi se smanjila količina sunčeve toplote koja se dobija tokom leta te povećala količina koja se dobija tokom zime. Listopadno drveće leti pruža zaštitu od Sunca, a zimi propušta svetlost. Veliki popločani deo dvorišta odbija sunčevu svetlost od sebe i reflektuje istu ka samoj kući.

Za krov se koristi obrnuta rešetka sa ukrštenim dijagonalama, na kojoj je postavljen niz od 48 fotonaponskih panela. Prema Lukezu, ovi paneli bi trebalo da generišu približno 16,300 kilovat-sati godišnje. Sama kuća bi, procenjuje se, koristila samo 14,905 kilovat-sati godišnje, pa bi tako proizvodila i višak energije. Ugao pod kojim je postavljena obrnuta rešetka sa ukrštenim dijagonalama je osmišljen tako da krov sa panelima bude maksimalno izložen sunčevoj svetlosti ali i da omogući cirkulaciju vazduha kroz kuću. Prostor između krovne rešetke može se zatvoriti kada je napolju hladno, a otvoriti kada je toplo i tako omogućiti prirodnu ventilaciju. Pored toga, postoje i vazdušni kanali koji imaju mogućnost da uvlače hladan vazduh kroz podrum kuće, ukoliko za tim bude potrebe.

Projektom je predviđena i upotreba „super-izolacionih zidova“, odnosno korišćenje duplog zida sa šupljinom koja je ispunjena celulozom. Sprej „Icynene“ koristio bi se za krov. Dodatno, prozori bi bili trostruko zastakljeni, a ploča od preko 10cm ispod podrumske prostorije bi vršila osnovnu, grubu izolaciju kuće. Sve ovo doprinelo bi visokom nivou toplotne izolacije.

Betonska ploča od 305mm, kao toplotna masa, bila bi postavljena u južnom delu prizemnog dela kuće. Tokom dana, ploča bi se zagrevala pa bi tokom noći pružala toplotu. Za vreme toplih večeri, prozori bi se mogli otvarati kako bi se kuća rashladila. Svuda drugde u kući, poput podova, koristilo bi se drvo i reciklirani materijali, dok bi prilazni put i ostale asfaltirane i popločane površine bile delimično vodno-propusne. Kišnica bi bila iskorišćena za potrebe kupatila pa bi se njome bi punili vodokotlići.

Projekat „Solar Barn Loft“ je izrađen za potrebe takmičenja sponzorisanim od strane američkog grada Northemptona, iz države Masačusets. Pol Lukez objasnio je da je ovaj grad planirao da da zemlju u zakup po nominalnoj vrednosti vlasnicima koji bi u izgradnji koristili jedan od pobedničkih projekata kuća sa nultom neto potrošnjom energije.

Iako izgradnja kuće prema ovom projektu tek treba da započne, Lukez je izjavio da je on već dobio nekoliko upita u vezi svog projekta i da očekuje da će u roku od godinu dana biti započeta gradnja. Procenjeno je da bi izgradnja kuće prema ovom projektu trajala oko 12 meseci, a koštala bi između 500,000 i 600,000 američkih dolara.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;