INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kuća bašti u Japanu

29.05.2015. | Ignant

Arhitektonski biro mA-style Architects je nedavno projektovao „Kuću bašti“ u Japanu. Parcela na kojoj se kuća sada nalazi je pre korišćena kao bašta. Prema arhitektama, bašta je imala različite vrste drveća i cveća, i bila je pomalo kao predivan park.

Pogled na taj vrt ih je u potpunosti izmeštao i zahvaljujući njemu oni su zaboravljali da se nalazi u stambenom naselju, pa su zbog toga odlučili da je vrt previše lep i da ga ne treba srušiti samo da bi se na njegovom mestu našla kuća.

Iz tog razloga su arhitekte tražile alternativu vrednovanja odnosa prirode i nove kuće i rešili da ih ujedine zajedno u harmoniji. Arhitekte su pokušale da izraze odnos spoljašnjosti i unutrašnjosti uklanjanjem granica između bašte i zgrade.

Oni su prvo raspodelili kutijaste mase u zelenilu, vodeći računa da zadrže osećaj udaljenosti između svakog elementa prostora. Zatim su postavili tanak ravan krov preko tih kutija, stvarajući marginalni prostor između kutija i spoljašnjosti.

Zahvaljujući ovim intervencijama obilje prirodnog svetla prodire u kuću, a unakrsna ventilacija zahvaljujući vetrovima hladi unutrašnjost objekta. Unutrašnji prostori postaju deo vrta, a zauzvrat se vrt spaja sa zatvorenim prostorom. Harmonija izgrađene i prirodne sredine na najbolji način.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;