INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Tradicionalne zemljane pećine privlače seljake iz gradova u ruralnu Kinu

17.12.2014. | Inhabitat

U projektu koji ima za cilj da privuče kineske poljoprivrednike nazad iz užurbanih gradova u zapostavljene ruralne okruge i da se pozabavi rešavanju ekoloških i socijalnih problema koji su posledica kineske brze urbanizacije, tim profesora i studenata za kineskih univerziteta su renovirali tradicionalne pećinske domove od zemlje.

Profesori i studenti sa Centralne akademije lepih umetnosti, Tiuđuan univerziteta tehnologije, Ksian akademije lepih umetnosti i Pekinškog instituta modne tehnologije su renovirali veći broj starih pećinskih domova od zemlje u dva sela na zapadu Kine - Baiši selu u Sanđuan okrugu, i Hengpo selu u Panđo okrugu.

Renovirane pećine su dekorisane sa naradnom umetnošću i poseduju sve nove dodatke koji poboljšavaju kvalitet života njihovih stanara. Pećinski domovi se lako prave od jeftinih materijala i oni su prirodno dobro izolovane od buke i promena u temperaturi.

Pećinski domovi su opremljeni sa sistemom ekološke kanalizacije i vodovoda, solarnim panelima i jednostavnim električnim aparatima.

U decembru ove godine, ovaj visoko inovativni socijalni projekat je dobio nagradu za najbolji dizajn godine u takmičenju Golden Pin Design Award u Tajvanu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;