INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Završen najveći zeleni zid u Severnoj Americi

01.10.2014. | Designboom

Projektantska firma „Green over Grey“ iz Vankuvera je nedavno završila rad na najvećem zelenom zidu u Severnoj Americi. Smešten u Sariju u Britanskoj Kolumbiji, ovaj dvostrani zeleni zid od 950 metara kvadratnih površine se sastoji od 50.000 pojedinačnih biljki, od kojih je većina autohtona iz ovog dela Kanade. Nagrađivani živi zid „Mountains & Trees, Waves & Pebbles“ je u potpunosti hidroponičan i napravljen sa 100 odsto sintetičkim recikliranim materijalima.

Zeleni zid je završen u junu 2013. godine, kao deo razvoja naselja „Guildford Town“ koji teži LEED Gold sertifikaciji, i predstavlja prvi i jedini zeleni zid na kontinentu koji je postavljen na nadvožnjaku iznad prometne saobraćajnice.

Dvostruko zeleni zid prihvata zapadno i istočno sunce i služi kao ugljenični ekvivalent za oko 47 drveća srednje veličine. Održavanje i orezivanje biljaka se vrši preko posebno projektovanih kotrljajućih platformi koji ne zahtevaju zatvaranje nadvožnjaka. Živi zid je prikačen na automatski sistem navodnjavanja tipa kap po kap.

Majk Vajnamaster, glavni dizajner u kompaniji „Green over Grey“ i umetnik koji stoji iza zakrviljenih biljnih obrazaca zida je crpeo inspiraciju za izgled zelenog zida iz planinskog i šumovitog pejzaža Britanske Kolumbije.

Istočno lice zelenog zoda je usmereno u pravcu obale i sastoji se od oblika koji predstavljaju talase i šljunak. Za razliku od toga, zapadna strana zida je okrenuta ka kopnu i sastoji se dizajna koji simboliše planine i šume.

Sa preko 120 jedinstvenih biljnih vrsta i 50.000 pojedinačnih biljki, ovaj zeleni zid je takođe jedna od najviše biološki različit živi zid u Severnoj Americi.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;