IZOLACIJA-468X60-BANNER

Provodno grafensko predivo je lakše i rastegljivije od bakarne žice

24.06.2014. | Gizmag

Bakarne električne žice bi uskoro mogle dobiti konkurenciju - i to veoma rastegljivu konkurenciju. Naučnici sa Državnog univerziteta Pensilvanije i japanskog Šinšu univerziteta su nedavno stvorili „super-rastegljivo“ provodljivo predivo izrađeno od grafena.

Istraživači su započeli proces hemijskim pilingom pahuljica grafena iz bloka grafita. Te pahuljice su zatim pomešane sa vodom, a ta smeša je koncentrisana u kašu korišćenjem centrifuge. Ta smeša je zatim rasprostranjena preko ploće i ostavljena da se osuši, formirajući se u tanak transparentan film oksida grafena.

Film je potom oljušten sa ploče i isečen na uske trake, i te trake su potom tkane korišćenjem automatskog skrolera vlakna. Dobijeno predivo može biti zamršeno i istegnuto bez lomljenja, a naučnici kažu da je jače od drugih vrsta ugljeničnih vlakana - ovaj kvalitet može biti zbog prisustva sitnih vazdušnih džepova u njemu.

Uklanjanje kiseonika iz materijala pojačavanje njegovu električnu provodljivost, a dodavanje srebrnih nanošipki u njega tokom faze izrade filma može dodatno da poveća provodljivost, do tačke kada se podudara sa bakrom. Njegova rastegljivost i manja težina, međutim, može ga učiniti boljom alternativom u mnogim primenama.

Rad o istraživanju je nedavno objavljen u stručnom časopisu ACS Nano.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;