INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Port X: vanmrežna modularna kuća na zemlji ili vodi

08.04.2014. | Gizmag

Češki arhitektonski biro Atelier SAD je nedavno predstavio zanimljivu prefabrikovanu modularnu kuću koja može da se postavi na zemljištu kao normalna kuća, ili da pluta na vodi kao (nemotorizovan) splav. Neobična kuća, nazvana Port X, dostupna je u nekoliko veličina, može se proširiti kako bi se povećao životni prostor po potrebi, a funkciniše ili na ili van-mreže.

Enterijer kuće Port X poseduje podove, zidove, plafone i terase obložene sa aris drvetom, dok su sobe podeljene sa gipasnim zidovima. Postoje ugrađeni ormarići u hodniku i spavaćim sobama, kao i dobro snabdevena kuhinja koja uključuje šporet, sudoperu, frižider, mašinu za pranje sudova i veš mašinu. Prozori (od kojih ni jedan nije okrenut ka obali) se kombinuju sa svetlarnicima kako bi ponudili obilje prirodne svetlosti, dok LED osvetljenje pruža svetlost posle zalaska sunca.

Izbor je definitivno parola ovde, s obzirom da kuća Port X dolazi u nekoliko lako podesivih veličina, zahvaljujući izgradnji jedinica od nekoliko prefabrikovanih modula u obliku slova C.

Manja kuća Port X od tri modula ima korisnu površinu od 50 kvadratnih metara, uključujući i terasu, a namenjena je za jednu osobu. Verzija od pet modula, međutim, ima 78 metara kvadratnih sa terasom, a biro kaže da je dovoljna za smeštaj prosečne porodice. Ukoliko ta ista porodica poraste, više modula se može priključiti ukoliko je potrebno. Takođe, postoji i verzija Port X jedinica za posao, uključujući i mamutsku verziju sa deset modula koja je zamišljena kao salon ili izložbeni prostor.

Svaka konfiguracija se može kupiti kao verzija za vodu ili tlo, tako da ne morate potrošiti dodatne pare za pontonsku osnovu ukoliko želite verziju splava. Kada je usidrena, pristup plutajućoj kući je preko pešačkog mostića.

Dodatne opcije uključuju solarne panele i vetroturbine koje omogućavaju stanarima kuće da budu potpuno nezavisni od gradske elektromreže. Arhitektonski biro Atelier SAD takođe navodi da je relativno lako demontirati kući i premestiti je na drugu lokaciju.

Sve do nedavno je prvi prototip kuće Port X bio postavljen na obali reke Vltava u Pragu, mada se prototip i dalje može videti u sedištu biroa. Arhitektonski biro je obavestio javnost da je sada moguće kupiti kuće, sa rokom isporuke za nekih šest meseci.

Cena kuće Port X na zemljištu počinje od 164.000 evra, dok plutajuća jedinica počinje sa cenom od 181.000 evra, a u zavisnosti od opcija.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;