IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Veštački grafen bi mogao da nadmaši pravi grafen

18.02.2014. | Gizmag

Grafen je zaista čudesni materijal 21. veka, sa upotrebom u svemu, od solarnih ćelija do baterija i sitnih antena. Sada, međutim, grupa evropskih istraživačkih instituta se udružila da stvori kopiju grafena, koja bi mogla da se pokaže kao još više svestranija od originala.

Konvencijalni grafen ima oblik lista atoma ugljenika debljine jednog atoma, koji su povezani zajedno u saćastom obrascu. Pored toga što je transparentan i provodan, on je takođe najtanji materijal na svetu, a i najjači.

Veštački grafen ima istu saćastu strukturu, ali je napravljen od poluprovodnih kristala debljine jednog nanometara umesto atoma ugljenika. Hemijski sastav, oblik i veličina ovih kristala može biti nameštena, suštinski ručno podešavajući svojstva materijala za željenu primenu.

On bi mogao biti korišćen u mnogim istim mestima u kojima se trenutno koristi grafen, ali sa još boljim performansama. Prema partneru na projektu, Univerzitetu u Luksemburgu: „Veštački grafen treba da dovede do bržih, manjih i lakših elektronskih i optičkih uređaja svih vrsta, uključujući i fotonaponske ćelije boljih performansi, lasera i LED osvetljenja.“

Drugi instituti koji su pomogli u razvoju materijala obuhvataju Institut za elektroniku, mikroelektroniku i nanotehnologiju iz Francuske, Debie institut za nanomaterijale i Institut za teoretsku fiziku Univerziteta u Utrehu, Holadnija, kao i nemački Maks Plank institut za fiziku složenih sistema. Istraživanje je nedavno objavljeno u časopisu Physical Review X.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;